close2
Pergola maken
BLOG ARTIKEL

Pergola maken

date 09 september 2020

Zelf aan de slag met een pergola maken? In dit blog leest u alles wat u moet weten over het maken van een houten pergola.

Het leuke van een pergola is dat deze geschikt is voor elke soort tuin. Klein, groot, smal, breed: een pergola kan altijd. De afmeting kunt u namelijk zelf bepalen, net als de materialen en de afwerking. Daarom is er ook altijd een pergola te maken die bij uw stijl past.
Maar hoe begint u met het maken van een pergola? Om u op weg te helpen, hebben we voor u een stappenplan gemaakt om een eenvoudige pergola te maken. We hebben gekozen voor een simpele rechte vorm en palen van Douglas hout. Deze pergola is ideaal als basis om bijvoorbeeld klimplanten tegenaan te laten groeien. Verderop geven we u ook tips en inspiratie om de pergola te maken die helemaal bij u en uw tuin past.

Materiaal pergola maken

De pergola in dit stappenplan is 300 cm breed en 240 cm hoog en maken we met blanke, fijnbezaagde douglas palen, deze zijn nog lichtruw wat een mooie robuuste uitstraling geeft.
Dit zijn de materialen die u nodig heeft:

Een pergola maken is niet moeilijk, maar wel een relatief zware klus. Een extra paar handen is dus geen overbodige luxe.

Stappenplan pergola maken

Stap 1: Uitmeten en gaten graven.

Meet de pergola uit en graaf de gaten voor de palen met behulp van een grondboor. Voor een stevige constructie moeten de palen minimaal 60 cm de grond in. U houdt dan een hoogte over van 240 cm. Dat is een mooie standaard hoogte waarbij iedereen goed onder de palen door kan lopen zonder het gevoel om het hoofd omlaag te houden. Gebruik na het uitmeten een uitzettouw en zet eerst de eerste en laatste paal in de gaten en daarna de palen er tussenin. Houd minimaal 1 meter en maximaal 2 meter ruimte tussen de palen. Bij een pergola van 3 meter breed kunt u dus 1,5 meter tussen de palen laten.

Stap 2: Palen plaatsen en verstevigen met snelbeton.

Wij raden snelbeton aan omdat dit ervoor zorgt dat de palen stevig staan en daardoor goed de constructie kunnen dragen. Zet eerst de paal in het gat. Leeg vervolgens de zak snelbeton in het gat en verspreid het goed rondom de paal. Giet hier vervolgens een emmer water bij en het uitharden begint direct. Roeren is niet nodig omdat het snelbeton zich zelf door het water mengt. Na ongeveer 15-30 minuten is het beton hard genoeg.

Stap 3: Liggers monteren.

Als alle palen staan kunt u de liggers erop vastmaken, dit kunt u doen met lange schroeven die u door de ligger in de kop van de paal draait. U kunt er ook voor kiezen om de liggers aan de zijkant van de paal vast te maken. Ook hiervoor gebruikt u lange schroeven. Belangrijk: de schroeven moeten een lengte hebben van 1,6 keer de dikte van de ligger. In dit stappenplan gaan we uit van Douglas palen van 10x10 cm, dus heeft u schroeven nodig van minimaal 16 cm lang.

U heeft nu een robuuste, eenvoudige vierkante pergola staan. Er zijn talloze mogelijkheden om deze nog verder te personaliseren, lees hieronder onze tips en ideeën ter inspiratie.

Pergola maken met dun of dik hout

Een simpele aanpassing van materialen kan al zorgen voor een heel ander effect. U kunt bijvoorbeeld in plaats van vierkante liggers gebruikmaken van regels (een soort dunne balken). Bij palen van 10 x 10 cm zijn regels van 5x10 cm of 5x15 cm prima geschikt.

Wilt u een basis die er nog robuuster uitziet, dan zijn palen van 15x15 cm een alternatief. U kunt dan ook kiezen voor regels in een grotere kopmaat.

Pergola maken met dwars ruiters

Een veel voorkomend model pergola is de variant met dwars ruiters. Dit zijn kort gezegd schuin afgezaagde balken die iets uitsteken.

In ons voorbeeld gaan we uit van 4 liggers, namelijk één aan elke zijde. Voor een pergola met dwars ruiters heeft u meer liggers nodig, bijvoorbeeld 6 en dan weer 6 voor daar bovenop. Zo krijgt u aan alle zijden van de pergola dwarsruiters. Voor een 300 cm brede pergola met dwars ruiters kunt u dan liggers van 350 cm kiezen. De uiteinden die buiten de constructie uitsteken, zaagt u schuin af. Vervolgens plaatst u dan de andere 6 extra liggers met schuin afgezaagde hoeken er weer bovenop. De extra dwars ruiters kunt u ook weer met lange schroeven bevestigen.

dwarsruiters pergola

Soort hout voor pergola

In ons voorbeeld hebben we gekozen voor blanke fijnbezaagde Douglas houten palen, maar een andere houtsoort is natuurlijk ook mogelijk. U kunt ook kiezen voor geïmpregneerd tuinhout, dit is wat voordeliger, maar gaat ook minder lang mee. Het verschil tussen fijnbezaagd hout en gladgeschaafd hout is de uitstraling: fijnbezaagd hout heeft een licht ruw oppervlak wat zorgt voor een robuuste uitstraling. Gladgeschaafd hout heeft, zoals de naam al zegt, een gladde afwerking. Dit geeft uw pergola een strakkere uitstraling.

Een pergola maken van hardhout of eikenhout is ook een optie. Dit is wat duurder, maar het gaat dan ook veel langer mee, namelijk 20 tot 25 jaar. Daarnaast is de kleur van hardhout donkerder en warmer.

Pergola en klimplanten

Een pergola is heel geschikt om klimplanten tegenop te laten groeien. Het is in de eerste plaats mooi, maar kan ook een handige manier zijn om schaduw te creëren. Qua planten kunt u denken aan bijvoorbeeld een blauwe regen, maar ook een druif of een kiwiplant zijn heel geschikt. Het is wel van belang om dit vooraf te beslissen, omdat de pergola in dat geval wat gewicht moet kunnen dragen. Kiest u voor klimplanten, neem dan ook altijd wat dikkere palen en extra liggers. Staaldraad tussen de liggers is ook een goede ondersteuning voor een klimplant, zoals een druif.

klimplanten pergola

Meer tips en inspiratie voor uw pergola

Zoals gezegd kunt u alle kanten op met een pergola. U leest hier nog een aantal tips en inspirerende ideeën. Bekijk ook eens inspiratiebord op Pinterest, daar vindt u verschillende voorbeelden van pergola’s.

  • Maak de pergola van gekleurd hout, bijvoorbeeld wit voor een moderne uitstraling of donkergrijs als de pergola echt een eyecatcher mag zijn. Dat combineert ook leuk met klimplanten: het groen komt dan nog mooier uit omdat het afsteekt tegen de kleur van het hout.
  • Kies in plaats van klimplanten voor hangende potten met planten. Denk aan sierlijke hanging baskets van (dun) ijzer of juist gewone potten die u ophangt met een dik touw.

hangplant pergola

  • Maak borders om de staanders heen. Dit benadrukt de palen en laat ze mooi uitkomen.
  • Wilt u graag meteen schaduw? Plaats dan een schaduwdoek. Het is dan wel belangrijk dat de constructie hiervoor stevig genoeg is. Kies dan dus voor dikkere palen en liggers.
  • Plaats sfeervolle verlichting om ook ’s avonds te genieten van de pergola. Denk aan grondspots om de palen uit te lichten of wandlampjes aan de palen.

verlichting pergola

  • Plaats een terraskachel om ook op koudere avonden te kunnen genieten onder de pergola. Let wel op de plek van de schoorsteen als u klimplanten over de pergola heen laat groeien.

kachel pergola

Advies over een pergola maken

Heeft u zelf precies in gedachten hoe de pergola eruit moet zien en wilt u advies? Kom dan gerust bij ons langs met uw tekening. Wij helpen u graag om de pergola te maken die bij u past!