• Professioneel advies
  • Grote voorraad
  • Montage mogelijk
0

Ma t/m Za geopend.

We zijn vandaag open
tot 12:00 uur!

0342 786991

Zwart tuinhout: de verschillen tussen dompelen en spuiten

De laatste tijd wordt zwart hout steeds vaker toegepast in de tuin. Denk maar eens aan die zwarte schutting of een overkapping die bekleed is met zwarte planken of rabatdelen. Vaak wordt dit afgewisseld met blank douglas, wat zorgt voor een prachtig contrast!

Als u zich oriënteert op het toepassen van zwart hout in de tuin, ziet u waarschijnlijk de termen dompelen en spuiten voorbij komen. Dompelen is een absoluut andere methode dan spuiten. In deze blog vertellen we u graag wat de verschillen zijn.  

Gedompeld hout

zwart hout gedompeld


Als hout gedompeld wordt, gaat het in zijn geheel in een bad met zwarte vloeistof. Dit zorgt voor een aanzienlijk minder diepe kleur dan spuiten of verven. Dompelen geeft het hout als het zware een laag grondverf, maar de vloeistof trekt niet helemaal in het hout.

De kleur van gedompeld hout zal dan ook al vrij snel gaan vervagen en vergrijzen. Om dit te voorkomen, adviseren wij zwarte planken of tuinschermen zo snel mogelijk na plaatsing te behandelen met deze Induline.

Wij hebben de volgende gedompelde producten in ons assortiment:

Gespoten hout

gespoten zwart hout

Ook de naam van deze kleurmethode spreekt eigenlijk voor zich: het hout wordt gespoten in een bepaalde kleur, bijvoorbeeld zwart. Hiervoor wordt een houtcoating gebruikt, die zorgt voor een prachtige, diepzwarte kleur. Gespoten zwarte planken zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor een zwarte schutting.

Het grote voordeel van gespoten hout is dat de kleur jarenlang mooi blijft en niet snel vervaagt. Het zorgt direct bij plaatsing al voor een luxe uitstraling. Daarnaast is het hout door deze behandeling duurzamer dan blank of geïmpregneerd hout.

Bijna al ons zwarte tuinhout is gespoten, omdat wij u graag willen voorzien van kwalitatief goede producten. De volgende gespoten zwarte schuttingen en zwarte planken zijn verkrijgbaar:

 

Gedompeld hout of gespoten hout?

verschillen gedompeld en gespoten zwart hout

Als u zwart gedompeld hout koopt, zult u merken dat de prijs voordeliger is dan van gespoten zwart hout. De reden is dat de behandeling van het ene product nu eenmaal goedkoper is dan die van het andere product. Maar dat is ook te zien in het eindresultaat: gedompeld hout is lichter en vervaagt sneller terwijl de kleur van gespoten hout dieper is en jarenlang mooi blijft.

Ons advies: wilt u een mooie zwarte schutting plaatsen waar u lang van kunt genieten? Kies dan voor zwart gespoten hout. Vindt u het geen probleem om na het plaatsen van een zwarte schutting zelf nog aan de slag te gaan met verf? Dan is gedompeld hout een goed alternatief.