close2

Azobé hardhout

Naast Bankirai hebben wij ook houtproducten van Azobé hardhout in ons assortiment. Deze hardhoutsoort is nog wat duurzamer dan Bankirai, omdat het erg goed tegen vocht kan en ook in direct contact met grond en vocht lang meegaat. Om die reden wordt Azobé ook vaak als damwand gebruikt.

In ons assortiment vindt u voornamelijk Azobé palen en Azobé schuttingpalen. De Azobé palen zijn zeer geschikt als funderingspaaltjes waar de onderliggers van een vlonder op bevestigd kunnen worden. Daarnaast zijn Azobé palen goed bruikbaar als schuttingpalen tussen geïmpregneerde of hardhouten tuinschermen. De palen van Azobé hardhout zijn iets ruwer van structuur dan de palen van Bankirai.

Waar komt het vandaan?
Azobé hardhout wordt aangevoerd vanuit Afrika.

Hoe lang gaat het mee?
Azobé is net als Bankirai een sterke hardhoutsoort en gaat ongeveer 25 jaar mee. Dit geldt ook voor Azobé hout dat direct in de grond wordt geplaatst en te maken heeft met vocht. In die situatie is deze houtsoort wat duurzamer dan Bankirai.
De kleur van het hout is van nature donkerbruin met soms een paarsbruine gloed. Op den duur zal Azobé vergrijzen, maar dit heeft geen invloed op de kwaliteit. Door behandeling met speciale olie kan de originele kleur van Azobé behouden blijven.

Hoe kan ik het bewerken?
Azobé hout is door de hardheid alleen machinaal goed te bewerken. Als u wilt schroeven in het hout, kunt u de gaten het beste voorboren. Wij raden bovendien aan om alleen RoestVast Stalen (RVS) schroeven en bevestigingsmateriaal te gebruiken, om vlekken om het hout te voorkomen.
Onder invloed van het weer zal de kleur van Azobé vergrijzen. Om dit tegen te gaan, kunt u het behandelen met Bankirai olie. Hierdoor zal de originele, warme kleur behouden worden. Het hout kan ook noesten bevatten, dit is een natuurlijke eigenschap en doet niet af aan de kwaliteit van het hout . Azobé hardhout is wat minder stabiel dan Bankirai waardoor er meer kans is dat het hout kromtrekt. Daarom is het aan te raden het hout zo snel mogelijk na aankoop te verwerken.

Meer informatie kunt u lezen op de pagina over houteigenschappen van hardhout of op de productkaart:

Productkaart hardhout