close2

Eikenhout

Eikenhout tuinhout

Wat is eikenhout?

Een harde en duurzame houtsoort waar u lang plezier van heeft: dat is eikenhout. Met eikenhout kunt u alle kanten op, het is geschikt voor zowel binnen als buiten en producten als meubel, vloeren, tuinhuizen enzovoort. De rustieke uitstraling maakt het hout erg populair bij mensen die houden van een landelijke uitstraling. Omdat het een harde en sterke houtsoort is, wordt eikenhout vaak buiten gebruikt voor een overkapping, schuur of tuinpoort.

Waar komt het vandaan?
Eikenhout is een inheemse houtsoort die uit Europa komt.

Hoe lang gaat het mee?
Eikenhout is heel duurzaam en gaat zeker 20 tot 25 jaar mee en is daardoor een voordelig alternatief voor hardhout. Onder invloed van het weer zal het hout wel verkleuren, eerst zullen er zwarte strepen ontstaan en uiteindelijk zal het hout vergrijzen.

Ons eikenhout is vers en niet gedroogd, waardoor een andere eigenschap de ruimte krijgt, namelijk de ‘werking’. Doordat het een natuurlijk materiaal is, ‘werkt’ hout ook na toepassing nog door. Bij eikenhout betekent dat vooral dat er scheuren in het hout zullen voorkomen. Liefhebbers van eikenhout houden van deze werking, omdat het de landelijke uitstraling van eikenhout nog meer benadrukt. Bovendien heeft het scheuren geen invloed op de kwaliteit van het hout.
Een uitzondering zijn onze eiken terrasplanken. Deze hebben wij wel gedroogd, omdat het voor een houten terras handiger is als het eikenhout al bij het toepassen stabieler is dan niet gedroogd hout.

Hoe kan ik het bewerken?
Bij het monteren van eikenhouten is het belangrijk om RoestVrij stalen materialen te gebruiken. In eikenhout zit veel looizuur, wat kan zorgen voor lelijke vlekken als het in aanraking komt met metaal dat niet roestvast is.
Eikenhout kan ook gebeitst en gelakt worden, maar dit wordt eigenlijk bijna nooit gedaan. Het hout is juist populair vanwege de vergrijsde kleur en de werking die de natuurlijke uitstraling benadrukken.

Net als andere houtsoorten bevat ook eikenhout noesten waar hars uit kan vloeien.

Voordelen

  • Prachtige, robuust uitstraling waar u jarenlang plezier van heeft.
  • Dankzij de hardheid heel duurzaam.
  • Grote, zware afmetingen verkrijgbaar. Dat is handig voor het bouwen van overkappingen, tuinhuizen schuren.

Nadelen

  • Uitlogend looizuur zorgt voor vlekken.
  • Hard hout en daardoor soms lastig te verwerken.
  • Contact met staal tijdens vervoer kan voor zwarte vlekken zorgen. Deze trekken vanzelf weg als het hout vergrijst.
  • Trekt snel krom, daarom is het belangrijk om het direct te monteren en niet te lang te laten liggen.

Bekijk voor meer informatie ook de pagina over de eigenschappen van eikenhout of onze productkaart:

Productkaart eikenhout