close2
Beschoeiing plaatsen
BLOG ARTIKEL

Beschoeiing plaatsen

date 10 september 2020

Voor het opvangen van hoogteverschil in de tuin, bijvoorbeeld bij de oever van een beek, is beschoeiing plaatsen of een damwand plaatsen een goede oplossing. Als het gaat om een klein hoogteverschil, dan is zelf beschoeiing maken goed te doen. Bekijk ons stappenplan beschoeiing plaatsen, bestel de juiste materialen en u kunt direct aan de slag!

Beschoeiing plaatsen of damwand maken?

Misschien vraagt u zich af wat het verschil is tussen beschoeiing of een damwand maken? Het is eigenlijk hetzelfde, alleen met een damwand wordt vaak ander materiaal bedoeld. Er zijn speciale damwand-planken met een mes- en groefprofiel. De planken vallen als het ware in elkaar en sluiten daardoor mooi op elkaar aan.

Materialen beschoeiing maken

U kunt de beschoeiing het beste maken van hardhout. Deze houtsoort is heel duurzaam en kan goed tegen vocht, dat maakt het zeer geschikt voor het maken van beschoeiing. Het hardhout gaat gemiddeld 20 tot 25 jaar mee.

Stappenplan beschoeiing plaatsen / damwand plaatsen

Stap 1: Begin met het uitzetten van de palen voor de beschoeiing en plaats het uitzettouw voor een rechte lijn. Een goede afstand tussen de palen is 40 cm.

Stap 2: Graaf met een grondboor de gaten en plaats de hardhouten palen voor minimaal 2/3 in de grond, om een degelijke en stevige beschoeiing of damwand te plaatsen.

Belangrijk: Maak de gaten niet te diep, de palen staan steviger als u ze het laatste stukje met een hamer in de grond slaat.

Plaats de palen schuin in de grond, waardoor ze een beetje hellen (ongeveer 5 graden) naar de kant waar de grond er tegenaan komt te liggen. Door de schuine opstelling kunnen de palen goed tegendruk geven aan de grond.

Stap 3: Monteer de planken voor de beschoeiing met de slotbouten tegen de zijkant van de palen.\

Stap 4: Werk de bovenkant van de beschoeiing af door de veer van de bovenste plank af te schulpen. 

Stappenplan damwand maken

Beschoeiing plaatsen en damwand plaatsen zijn nagenoeg hetzelfde wat de werkwijze betreft, maar bij een damwand worden de planken vaak verticaal geplaatst. Dit is een lastigere klus dan beschoeiing maken met horizontale planken. Wij adviseren u daarom om in dat geval het plaatsen uit te besteden.

Beschoeiing laten plaatsen

Zoals gezegd is beschoeiing maken bij een klein hoogteverschil goed te doen als u enige kluservaring heeft. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat u het toch zelf
niet ziet zitten om het zelf te doen of dat het u ontbreekt aan tijd. Neem dan gerust contact met ons op, wij kunnen dit ook voor u doen. U kunt bellen voor meer informatie of een offerte voor beschoeiing plaatsen opvragen via de e-mail. Vermeld in de mail in ieder geval: uw NAW-gegevens, afmeting, soort materiaal en de plaats van montage (bijvoorbeeld aan het water).

Voorbeelden van beschoeiing

Op onze Pinterest pagina vindt u diverse voorbeelden van beschoeiing.