close2

Wat zijn de eigenschappen van tuinhout?

Hout is een natuurproduct en elke houtsoort heeft bepaalde eigenschappen. Deze kunnen ten onrechte gezien worden als mindere kwaliteit. Bij Vandentop vinden we het belangrijk om onze klanten hier van tevoren over te informeren. Daarom vertellen we op deze pagina wat de eigenschappen van specifieke hout- en materiaalsoorten zijn, zodat de juiste keuze maken makkelijker wordt.

Klik op de link hieronder voor het gewenste materiaalsoort: 

Bamboe

Bamboe is een grassoort, maar als het verwerkt wordt tot plank lijkt het erg op hout. Het heeft een levensduur van maar liefst 25 tot 30 jaar en is bijzonder geschikt als duurzame vlonderplank. De kleur is van nature vrij donker en de groeiknopen van de stengels zijn te zien aan de zwarte strepen. Dit zorgt ook voor de exclusieve uitstraling die bamboe zo populair maakt. Bovendien is het ecologisch verantwoord materiaal: bamboe groeit namelijk heel snel, soms met wel 30 centimeter per dag. Ook neemt bamboe weinig water op, ideaal langs een zwembad of aan het water.

delamineren van bamboe 

Delamineren | Delamineren betekent dat de verschillende lagen van de vlonderplank loslaten, doordat vezels niet goed verlijmd zijn. Dit is dan te zien aan de zijkant van de plank. Anders dan droogtescheuren zorgt delamineren ervoor dat de plank flink kromtrekt. Delamineren is geen natuurlijke eigenschap van bamboe en mag niet voorkomen! Delamineren valt onder een garantie van 10 jaar die wij bieden. 
 droogtescheurtjes bamboe Droogtescheurtjes en splinters | Zonder onderhoud zorgen weersinvloeden bij bamboe al snel voor droogtescheurtjes en splinters. Deze kunnen eenvoudig weggewerkt worden door de splinters af te knippen en licht bij te schuren. Het is belangrijk om bamboe te behandelen met olie, hierdoor zullen scheurtjes en splinters al sterk verminderen! Ook ruwheid kan voorkomen worden door de vlonderplank te ‘schuren’ met de Silicium Carbid bezem en daarna te behandelen met onderhoudsolie.
 krasjes op bamboe Kleine beschadigingen en krasjes | Bij levering of na plaatsing van de bamboe vlonderplanken kunnen er kleine krasjes op het oppervlak voorkomen. Deze worden extra geaccentueerd als onderhoudsolie toegepast wordt, aangezien de olie de plank extra kleur geeft. De krasjes zijn helaas niet te voorkomen, maar kunnen eenvoudig weggewerkt worden. Ons advies is om de plank in de lengte licht op te schuren en daarna te behandelen met onderhoudsolie. Dit zorgt ervoor dat de planken er weer netjes uitzien.
 kleurverschillen bamboe Kleurverschillen | Aangezien bamboe een natuurproduct is, is geen enkele plank of balk hetzelfde. De kleuren en structuur kunnen daarom verschillen. Ook op een stuk bamboe zelf kan kleurverschil aanwezig zijn. Onder invloed van weersomstandigheden of door bamboe te oliën zal het kleurverschil meer naar elkaar toe trekken.

 kromtrekken bamboe

Kromtrekken of torderen | Kromtrekken of torderen is geen natuurlijke eigenschap van bamboe en mag niet voorkomen! Kromtrekken en troderen vallen onder een garantie van 10 jaar die wij bieden. 
 onderhoud aan bamboe vlonders Onderhoud | Bamboe vlonderplanken hebben onderhoud nodig. Bij toepassing in de tuin raden wij aan om de planken minimaal één keer per jaar te behandelen met onderhoudsolie. Voor vlonderplanken rondom een zwembad met chloorwater is het advies om minimaal drie keer per jaar te oliën.
 vergrijzing bamboe Vergrijzing | Door weersinvloeden kleurt bamboe langzaam grijs. Ons advies is om bamboe vlonderplanken altijd te behandelen met onderhoudsolie. De olie vermindert ook het splinteren en scheuren van de vlonderplanken.
 zwarte schimmel bamboe Zwarte schimmelplekjes | Op bamboe vlonderplanken kunnen zwarte schimmelplekjes voorkomen. Dit gebeurt voornamelijk als er te weinig olie gebruikt is. De olie heeft namelijk een schimmelwerende werking, waardoor dit voorkomen wordt. De plekjes zijn eenvoudig weg te werken door de planken te reinigen met water en speciale bamboe cleaner. Borstel vervolgens het terras met de Silicium Carbid bezem en behandel het opnieuw met de onderhoudsolie.
 zwarte strepen bamboe Zwarte strepen | Bamboe vlonderplanken hebben een prachtige, luxe uitstraling. Op producten van bamboe zijn vaak zwarte strepen zichtbaar. Dit zijn de groeiknopen van de bamboestengels. Deze natuurlijke eigenschap is kenmerkend voor de exclusieve uitstraling van bamboe.

 

Beton

Beton is zeer duurzaam materiaal en daardoor erg geschikt om buiten te plaatsen. Bij Vandentop gebruiken we beton voornamelijk in combinatie met hout. Bijvoorbeeld als betonnen schuttingpaal of als onderplaat om te zorgen dat een houten tuinscherm of Zweeds rabat niet in contact komt met de grond en zo langer meegaat. De onderplaten zijn ook verkrijgbaar met verschillende motieven, deze zijn functioneel én decoratief. Palen en onderplaten zijn beschikbaar in verschillende afmetingen en in de kleuren grijs en antraciet. De palen en onderplaten hebben een gladde afwerking.

kleine scheuren in beton  Kleine scheuren |  Beton is bijzonder duurzaam en sterk. Toch kan het voorkomen dat er kleine scheuren ontstaan tijdens transport of het plaatsen. Beton is voorzien van wapeningsstaal, waardoor deze scheurtjes geen invloed hebben op de constructiesterkte van de producten. Om de zichtbaarheid van de scheurtjes te verminderen raden we aan om het beton te behandelen met betoncoating.
 kapotte hoek betonplaat schutting Onvolledige hoeken | Beton bestaat onder andere uit zand en grind dat in een mal gestort wordt. Soms kan er een steentje van het beton tijdens het storten in een hoek van de mal terechtkomen. Bij het eindproduct zal er dan een puntje of hoekje ontbreken. Dit komt bijvoorbeeld voor bij palen met een diamantkop, waarbij het puntje van de kop ontbreekt.
 roestplekken onderplaat beton Roestplekken | Beton bestaat onder andere uit zand en grind. Het kan voorkomen dat er tussen deze materialen ‘oer’ zit. Na verloop van tijd kan ‘oer’ gaan roesten, waardoor er roestplekken op de betonproducten komen. Om dit proces tegen te gaan, raden wij aan om het beton te behandelen met betoncoating.
 ruw oppervlak betonplaat schutting Ruw oppervlak en randen | Beton heeft ruwe randen en een ruw oppervlak. Dit komt onder meer doordat de mal waar het beton in gestort is strepen achterlaat. Daarnaast is beton robuust en massief. Ruwe plekken zijn dan ook kenmerkend voor dit materiaal.
 verkleuring antraciet betonschutting Verkleuren | Antraciet betonproducten bevatten koolstof die zorgen voor de juiste kleur. Als deze producten buiten geplaatst worden, zal de kleurstof uitlopen en wordt de kleur steeds lichter. Na ongeveer twee jaar is het beton dan helemaal lichtgrijs. Om dit proces tegen te gaan, raden wij aan om het beton te behandelen met betoncoating.
 witte vlekken betonschutting Witte vlekken |  In beton zit kalk wat uit het beton kan ‘bloeden’ als het buiten geplaatst wordt. Dit zorgt vaak voor witte vlekken en strepen. Deze worden na verloop van tijd minder, omdat het kalk dan volledig uit het beton weggetrokken is. Om dit proces tegen te gaan, raden wij aan om het beton te behandelen met betoncoating.

 

Composiet en aluminium

Composiet is een combinatie van houtvezels en kunststof. Het grote voordeel van dit materiaalsoort is dat het niet gevoelig is voor vergrijzing, termieten, versplintering, rot en vocht. Daarnaast is composiet minder milieubelastend, aangezien de houtvezels gehaald worden uit resthout. Composiet wordt vaak gebruikt in combinatie met aluminium. Dit is een bijzonder metaal, aangezien het drie keer lichter is dan staal, maar wel ontzettend sterk. Daarnaast heeft aluminium dezelfde eigenschappen als composiet en zorgt het voor een moderne look.

bevestigen composiet vlonder  Bevestiging | Alle composiet vlonderplanken worden bevestigd met speciale clips die per merk verschillend zijn. Deze zorgen ervoor dat er geen schroeven of nagels zichtbaar zijn, waar iemand zichzelf aan kan bezeren. Deze clips worden bevestigd aan de onderliggers. Ons advies is overigens om tussen de onderliggers maximaal 30 cm tussenruimte hart op hart (het midden van de balk) te hanteren.
 kleurverschil composiet Kleurverschillen | Ondanks dat composiet voorzien is van een speciale UV-filter, kunnen er in de eerste maanden na plaatsing lichte kleurverschillen optreden. Dit komt doordat er lignine in houtvezels aanwezig is dat tijdens de productie vrijkomt. Door de blootstelling aan UV-stralen ontstaat er een lichte verkleuring, waarbij een geel/groene of bruin/gele tint zichtbaar kan worden. Ook druipranden kunnen voorkomen, maar beide verdwijnen door regen. Dit kan versneld worden door composiet regelmatig af te spoelen met water. Vervolgens zal de kleur behouden blijven voor de rest van de levensduur.
 krassen aluminium palen Krassen op aluminium en composiet | Het kan voorkomen dat er bijvoorbeeld door transport of bij het monteren krassen ontstaan op uw aluminium materialen. Deze zijn bij te werken met een speciale lakstift, deze is op aanvraag beschikbaar.
 beschadiging veludeck en duowood Fiberdeck | De composiet producten van het merk Fiberdeck zijn gevoelig voor beschadigingen. Deze producten zijn gelamineerd, waardoor er snel krassen door bijvoorbeeld tuinmeubelen op kunnen ontstaan. Wij kunnen hier helaas geen garantie op geven.

 

Eikenhout

Eikenhout is populair vanwege het landelijke, robuuste karakter dat vooral benadrukt wordt als het na verloop van tijd vergrijst. Het is een harde houtsoort die onbehandeld ruim 20 jaar meegaat. Daardoor is eiken een voordelig alternatief voor hardhout. Eikenhout wordt vaak buiten gebruikt, maar kan ook goed binnen toegepast worden. Bij Vandentop bieden we diverse fijnbezaagde en geschaafde producten van eikenhout aan. Fijnbezaagd heeft een ruw oppervlak en geschaafd een glad oppervlak. Eikenhout is leverbaar in diverse afmetingen en is erg geschikt voor de bouw van veranda’s, overkappingen en tuinhuizen.

kromtrekken eikenhout  Kromtrekken | Eikenhout is erg hard. Dat is een voordeel voor de duurzaamheid, maar heeft als nadeel dat het snel kromtrekt. Ons advies is om het hout na levering zo snel mogelijk te plaatsen. Als het hout namelijk bevestigd wordt met stevige schroeven, zal het minder snel kromtrekken. Kromtrekken heeft geen invloed op de kwaliteit en kan gewoon toegepast worden.
 kwasten eikenhout Kwasten | Eikenhout bevat van nature kwasten, dit zijn plekken waar een tak aan de boom heeft gezeten. Deze plekken zijn vaak ruw en donkerbruin. Kwasten zijn niet te voorkomen en hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.
 eikenhout niet haaks afgekort Niet haaks afgekort | Fijnbezaagd eikenhout wordt niet altijd exact haaks afgekort. Dit aangezien niet alle zagerijen waar wij inkopen die mogelijkheid hebben. Dit betekent dat eikenhout geleverd wordt met een aantal centimeter overlengte, zodat het hout bij verwerking haaks afgekort kan worden.
 noesten eikenhout Noesten | Eikenhout bevat van nature noesten, dit zijn plekken waar een tak aan de boom heeft gezeten. Deze plekken zien eruit als een ster. Noesten zijn niet te voorkomen en hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.
 ruwe plekken eikenhout Ruwe plekjes en randen | Fijnbezaagd eikenhout heeft altijd een volledig ruw oppervlak, maar ook geschaafd, ofwel glad, eikenhout kan soms kleine ruwe plekjes hebben. Dit komt doordat de structuur van het hout onregelmatig is, waardoor de machinale schaaf niet alle plekken van het hout raakt. Deze plekken kunnen eventueel zelf gladder gemaakt worden door ze bij te schuren.
 scheuren in eikenhout Scheuren | Hout ‘werkt’ door weersomstandigheden: in de zomer krimpt het hout door warmte en in het najaar zet het uit door vocht. Bij eikenhout zorgt dit voor enorme scheurvorming, wat een karakteristieke eigenschap van is van het hout. De scheuren hebben geen invloed op de kwaliteit en constructieve eigenschappen van het hout. Eikenhout is een soort waar altijd kop- en krimpscheuren in zullen voorkomen.
 uitbloeden looizuren eikenhout Uitbloeden van looizuren | Eikenhout bevat van nature looizuren die onder invloed van water ‘uitbloeden’. Als het buiten toegepast wordt, kan dit naast watervlekken ook bruine vlekken achterlaten op onderliggend straatwerk of muurtjes. Voor zover bij ons bekend is hier helaas geen adequaat middel tegen.
 vergrijzing eikenhout Vergrijzing | De kleur van eikenhout verandert onder invloed van weersomstandigheden. Eerst zal het hout zwart worden en daarna vergrijzen. Eikenhout kan worden behandeld om de originele kleur te behouden. Onze medewerkers geven graag advies over geschikte producten voor de behandeling van eikenhout.
 verschil kleur en structuur eikenhout Verschil in kleur en structuur | Aangezien hout afkomstig is van bomen, is geen enkele plank of balk hetzelfde. De kleuren en structuur van het hout kunnen daarom verschillen. Ook op een stuk hout zelf kan kleurverschil aanwezig zijn. Dit kan komen door inpakmaterialen als omsnoerbanden, maar ook omdat hout aan de buitenkant van een pakket meer verkleurt dan aan de binnenkant. Onder invloed van weersomstandigheden of door behandeling met olie zal het kleurverschil meer naar elkaar toe trekken.
 watervlekken op eikenhout Watervlekken | Eikenhout bevat van nature looizuren die onder invloed van water ‘uitbloeden’. Zodra eikenhout buiten wordt geplaatst zal het eerst waterkringen krijgen, daarna wordt de kleur donker tot zwart. Dit zal na verloop van tijd wegtrekken, waarna het eikenhout mooi grijs kleurt.
 zwarte vlekken op eikenhout Zwarte vegen en vlekken | Eikenhout bevat van nature looizuren. Deze reageren op aanraking met staal. Door bijvoorbeeld contact met stalen heftrucklepels, een stelling of een zaaglijn in het productieproces ontstaan zwarte plekken en strepen. Deze verdwijnen na plaatsing vanzelf door weersinvloeden, maar kunnen ook verwijderd worden met ontweringswater. Wij adviseren altijd RVS bevestigingsmaterialen te gebruiken bij de montage van eikenhout, om te voorkomen dat het looizuur vlekken veroorzaakt.

 

Fijnbezaagd douglashout

Douglashout is afkomstig van de douglasspar uit het Duitse zwarte woud. Hier groeien de bomen langzaam, waardoor het hout van betere kwaliteit is. Verwar douglashout niet met lariks! Douglas is een zachte houtsoort die van nature een kenmerkende roze, warme kleur heeft. Blank douglashout gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee, geïmpregneerde en gekleurde varianten gaan ongeveer 5 jaar langer mee. Fijnbezaagd of bandgezaagd douglashout heeft een ruw oppervlak, wat de robuuste uitstraling van het hout benadrukt. De ruwe douglas variant kan splinters bevatten.

hars uitvloeien douglashout  Hars uitvloeien | Douglashout is een harshoudende houtsoort. Dit betekent dat er ‘harslijnen’ en ‘harszakjes’ in het hout kunnen zitten. Als het warm wordt, zullen deze harsplekken gaan uitvloeien, waardoor er groene (later witte) strepen of stippen op het hout voor kunnen komen. Hars zal hard worden en door weersinvloeden wegspoelen, maar kan ook weggehaald worden met terpentine.
 kleurverschil geimpregneerd douglashout Kleurverschil bij geïmpregneerd hout | Kleurverschil ontstaat doordat het ene stuk hout vochtiger kan zijn dan het andere stuk. In droog hout trekt meer impregneermiddel, waardoor dit donkerder kleurt. Het kleurverschil zal na plaatsing door weersinvloeden snel wegtrekken.
 kromme plank douglashout Kromtrekken | Een natuurlijke eigenschap van douglas is dat het kan kromtrekken of torderen. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, het materiaal kan gewoon toegepast worden. Ons advies is om het hout na levering zo snel mogelijk te verwerken of in de schaduw te leggen, aangezien het bij warmte sneller kromtrekt. Bij de montage kunnen de planken het beste met de bolle kant naar buiten gericht vastgeschroefd worden. Hierdoor staan de randen van de plank bij kromtrekken niet in het zicht.
 kwasten in douglashout Kwasten | Douglashout bevat van nature kwasten, dit zijn plekken waar een tak aan de boom heeft gezeten. Kwasten zijn vaak ruwe bruine plekken in het hout en kunnen allerlei vormen hebben. Kwasten zijn niet te voorkomen en hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.
 latstrepen geïmpregneerd douglas hout Latstrepen bij geïmpregneerd hout | Om impregneermiddel goed op alle delen van het hout te laten komen, wordt het hout opgestapeld met daartussen latjes. Deze latjes zijn na het impregneren vaak zichtbaar op het hout. De latstrepen zullen na plaatsing door weersinvloeden na verloop van tijd wegtrekken.
 noesten douglas hout Noesten | Douglashout bevat van nature noesten, dit zijn plekken waar een tak aan de boom heeft gezeten. Noesten zijn vaak rond of ovaal en kunnen bij droogte uit het hout vallen. Deze zijn eventueel weer terug te plaatsen door ze vast te lijmen in het gat. Noesten zijn niet te voorkomen en hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.
 ruwe plekken fijnbezaagd douglashout Ruwe plekjes en randen | Fijnbezaagd of bandgezaagd douglashout heeft altijd een ruw oppervlak en kan zaagrafels bevatten. Dit hoort bij de karakteristieke uitstraling van douglas. Als uw voorkeur uit gaat naar glad douglas, kies dan voor de geschaafde variant. Het is natuurlijk ook mogelijk om het hout zelf te schaven met een blokschaafje, zodat er een ‘vellingkant’ ontstaat.
 scheuren in douglas hout Scheuren | Hout ‘werkt’ door weersomstandigheden: in de zomer krimpt het hout door warmte en in het najaar zet het uit door vocht. Bij fijnbezaagd douglashout kan dit zorgen voor scheuren die karakteristiek zijn voor dit houtsoort. Deze hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout. Douglas is een soort waar altijd kop- en krimpscheuren in zullen voorkomen.
 douglas hout uitzetten krimpen Uitzetten en krimpen | Douglashout is een vers product dat eventueel met vloeistoffen geïmpregneerd wordt. Dat betekent dat het hout vol vocht zit als het afgeleverd of geplaatst wordt. Het ene stuk hout kan droger zijn dan het andere, waardoor er maatverschillen kunnen zijn. Daarnaast ‘werkt’ hout door weersomstandigheden. Het is belangrijk om er bij de montage voor te zorgen dat het hout ruimte heeft om uit te zetten en te krimpen.
 vergrijzing douglas hout Vergrijzing | De warme kleur van douglashout zal vergrijzen onder invloed van weersomstandigheden. Bij toepassing in de tuin kan de kleur van het hout onderling ook gaan verschillen. Dit kan komen doordat op de ene plek bijvoorbeeld meer zonlicht komt dan op een andere. Douglashout kan worden behandelt met olie om de originele kleur te behouden. Bij geïmpregneerd douglashout is vergrijzing niet tegen te gaan, tenzij het hout voorzien wordt van een kleurbeits.
 verschil kleur structuur douglashout Verschil in kleur en structuur | Aangezien hout afkomstig is van bomen, is geen enkele plank of balk hetzelfde. De kleuren en structuur van het hout kunnen daarom verschillen. Ook op een stuk hout zelf kan kleurverschil aanwezig zijn. Dit kan komen door inpakmaterialen als omsnoerbanden, maar ook omdat hout aan de buitenkant van een pakket meer verkleurt dan aan de binnenkant. Onder invloed van weersomstandigheden of door behandeling met olie zal het kleurverschil meer naar elkaar toe trekken.
 schimmelvlekken douglashout Zwarte of witte schimmelvlekken | Hout is vaak vers en wordt aangeleverd in volle pakketten. In deze pakketten is het vochtig, waardoor er voornamelijk bij warm weer schimmel op het hout kan ontstaan wat er niet fraai uit ziet. Deze schimmelplekken hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout en verdwijnen na plaatsing vanzelf door weersinvloeden. Ze kunnen eventueel ook verwijderd worden met ontweringswater.
 zwarte vegen douglashout Zwarte vegen en vlekken | Douglashout bevat van nature looizuren. Deze reageren op aanraking met staal. Door bijvoorbeeld contact met stalen heftrucklepels, een stelling of een zaaglijn in het productieproces ontstaan zwarte plekken en strepen. Deze verdwijnen na plaatsing vanzelf door weersinvloeden, maar kunnen ook verwijderd worden met ontweringswater. Wij adviseren altijd RVS bevestigingsmaterialen te gebruiken bij de montage van eikenhout, om te voorkomen dat het looizuur vlekken veroorzaakt.

 

Gekleurd hout

Zowel diverse douglas- als grenenhouten planken, palen en tuinschermen in ons assortiment zijn gekleurd. Dit past bij plannen om een mooie zwarte, witte of grijze veranda wilt maken. In dat geval hoeft het hout niet meer zelf geschilderd te worden. Ons gekleurde houte wordt gespoten. Hieronder lees je alle eigenschappen van ons gekleurde hout.

hars uitvloeien gekleurd hout  Hars uitvloeien| Douglas- en grenenhout zijn harshoudende houtsoorten. Dit betekent dat er ‘harslijnen’ en ‘harszakjes’ in het hout kunnen zitten. Als het warm wordt, zullen deze harsplekken gaan uitvloeien, waardoor er groene (later witte) strepen of stippen op het hout voor kunnen komen. Hars zal hard worden en door weersinvloeden wegspoelen, maar kan ook weggehaald worden met terpentine.
 kromtrekken zwart tuinhout Kromtrekken | Donker gekleurd hout trekt meer warmte aan en kan daardoor sneller kromtrekken dan blank hout. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, het materiaal kan gewoon toegepast worden. Ons advies is om het hout na levering zo snel mogelijk te verwerken of in de schaduw te leggen, aangezien het bij warmte sneller kromtrekt. Bij de montage kunnen de planken het beste met de bolle kant naar buiten gericht vastgeschroefd worden. Hierdoor staan de randen van de plank bij kromtrekken niet in het zicht.
 vlekken zwart hout Lichte vlekken en latstrepen | Na het kleuren wordt het hout opgestapeld met daartussen latjes. Deze latjes zijn vaak zichtbaar op het hout. De latstrepen zullen na plaatsing door weersinvloeden na verloop van tijd wegtrekken. De plekken kunnen ook nabehandeld worden met de Remmers verf.
 noesten oduglas hout Noesten en kwasten | Douglas- en grenenhout bevatten van nature noesten en kwasten, dit zijn plekken waar een tak aan de boom heeft gezeten. Deze plekken zijn ook na het kleuren van het hout zichtbaar. Noesten zijn vaak rond of ovaal en kunnen bij droogte uit het hout vallen. Deze zijn eventueel weer terug te plaatsen door ze vast te lijmen in het gat. Kwasten zijn vaak ruwe bruine plekken in het hout en kunnen allerlei vormen hebben. Deze plekken zijn niet te voorkomen en hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.
 ruwe plekken zwart douglashout Ruwe plekjes en randen | Hout is een ruw natuurproduct. Het grenenhout en een deel van ons douglashout wordt geschaafd en zo rondom glad gemaakt. Het kan voorkomen dat het hout toch kleine ruwe plekjes heeft. Dit komt doordat de structuur van het hout onregelmatig is, waardoor de machinale schaaf niet alle plekken van het hout raakt. Deze plekken kunnen eventueel zelf gladder gemaakt worden door ze bij te schuren. Fijnbezaagd of bandgezaagd douglashout heeft altijd een ruw oppervlak en kan zaagrafels bevatten.
 scheuren gekleurd hout Scheuren | Hout ‘werkt’ door weersomstandigheden: in de zomer krimpt het hout door warmte en in het najaar zet het uit door vocht. Bij gekleurd hout kan dit zorgen voor kleine en grote scheuren. Deze hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout. Douglas- en grenenhout zijn soorten waar zowel kop- als krimpscheuren op het oppervlak van het hout kunnen voorkomen.
 uitzetten krimpen zwart hout Uitzetten en krimpen| Gekleurd hout is een vers product dat met vloeistoffen bewerkt wordt. Het ene stuk hout kan droger zijn dan het andere, waardoor er maatverschillen kunnen zijn. Daarnaast ‘werkt’ hout door weersomstandigheden. Het is belangrijk om er bij de montage voor te zorgen dat het hout ruimte heeft om uit te zetten en te krimpen.
 verschillende verftechnieken tuinhout Verschillen tussen dompelen, spuiten en borstelen | Als hout gedompeld wordt, gaat het in zijn geheel in een bad met gekleurde vloeistof. Dit zorgt voor een aanzienlijk minder diepe kleur dan spuiten of borstelen. Het is als het ware een laag grondverf die snel vergrijst. Bij spuiten of borstelen krijgt het hout een prachtige, goed dekkende kleur. Het voordeel is dat het hout jarenlang mooi blijft en niet snel vergrijst. Andere verschillen? De prijs! Gedompeld hout is een stuk goedkoper dan geborsteld of gespoten hout.
 verschil in kleur tuinhout Verschil in kleur | Gekleurd hout kan per batch in kleur verschillen. Ook de bijwerkverf kan een tint donkerder of lichter zijn dan die van het gekleurde hout. Dit is helaas niet te voorkomen. Ons advies is gekleurd hout altijd in één keer te bestellen, zodat dit uit één batch geleverd wordt.
 verschil in structuur gekleurd hout Verschil in structuur | Belangrijk wanneer gekleurd hout wordt gecombineerd, is dat de kleur hetzelfde is. Door verschillende ondergronden kan eenzelfde RAL-kleur er toch anders uitzien. Zo is de kleur van een ruwe douglas plank nét even anders dan de kleur van een geschaafde, gladde paal. Dit heeft te maken met de ondergrond: ruw of glad.

 

Geschaafd douglashout

Douglashout is afkomstig van de douglasspar uit het Duitse zwarte woud. Hier groeien de bomen langzaam, waardoor het hout van betere kwaliteit is. Verwar douglashout niet met lariks! Douglas is een zachte houtsoort die van nature een kenmerkende roze, warme kleur heeft. Blank douglashout gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee, geïmpregneerde en gekleurde varianten gaan ongeveer 5 jaar langer mee. Geschaafd douglashout is machinaal glad gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het hout een strakke uitstraling heeft, goed te bewerken is, nagenoeg niet splintert en eenvoudig geschilderd kan worden.

hars douglas hout  Hars uitvloeien | Douglashout is een harshoudende houtsoort en ondanks dat geschaafd hout gedroogd wordt, is het uitvloeien van hars nog steeds mogelijk. Dit betekent dat er ‘harslijnen’ en ‘harszakjes’ in het hout kunnen zitten. Als het warm wordt, zullen deze harsplekken gaan uitvloeien, waardoor er groene (later witte) strepen of stippen op het hout voor kunnen komen. Hars zal hard worden en door weersinvloeden wegspoelen, maar kan ook weggehaald worden met terpentine.
 kleurverschil geïmpregneerd douglas hout Kleurverschil bij geïmpregneerd hout | Kleurverschil ontstaat doordat het ene stuk hout vochtiger kan zijn dan het andere stuk. In droog hout trekt meer impregneermiddel, waardoor dit donkerder kleurt. Het kleurverschil zal na plaatsing door weersinvloeden snel wegtrekken.
 kromtrekken douglas hout Kromtrekken | Een natuurlijke eigenschap van douglas is dat het kan kromtrekken of torderen. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, het materiaal kan gewoon toegepast worden. Ons advies is om het hout na levering zo snel mogelijk te verwerken of in de schaduw te leggen, aangezien het bij warmte sneller kromtrekt. Bij de montage kunnen de planken het beste met de bolle kant naar buiten gericht vastgeschroefd worden. Hierdoor staan de randen van de plank bij kromtrekken niet in het zicht.
 kwasten douglas hout Kwasten | Douglashout bevat van nature kwasten, dit zijn plekken waar een tak aan de boom heeft gezeten. Kwasten zijn vaak ruwe bruine plekken in het hout en kunnen allerlei vormen hebben. Kwasten zijn niet te voorkomen en hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.
 latstreep geïmpergneerd douglas hout Latstrepen bij geïmpregneerd hout | Om impregneermiddel goed op alle delen van het hout te laten komen, wordt het hout opgestapeld met daartussen latjes. Deze latjes zijn na het impregneren vaak zichtbaar op het hout. De latstrepen zullen na plaatsing door weersinvloeden na verloop van tijd wegtrekken.
 douglashout noesten Noesten | Douglashout bevat van nature noesten, dit zijn plekken waar een tak aan de boom heeft gezeten. Noesten zijn vaak rond of ovaal en kunnen bij droogte uit het hout vallen. Deze zijn eventueel weer terug te plaatsen door ze vast te lijmen in het gat. Noesten zijn niet te voorkomen en hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.
 ruwe plekken geschaafd douglashout Ruwe plekjes en randen | Hout is een ruw natuurproduct. Het geschaafde douglashout in ons assortiment wordt rondom glad gemaakt. Het kan voorkomen dat het hout toch kleine ruwe plekjes heeft. Dit komt doordat de structuur van het hout onregelmatig is, waardoor de machinale schaaf niet alle plekken van het hout raakt. Deze plekken kunnen eventueel zelf gladder gemaakt worden door ze bij te schuren.
 scheuren geschaafd douglas hout Scheuren | Hout ‘werkt’ door weersomstandigheden: in de zomer krimpt het hout door warmte en in het najaar zet het uit door vocht. Bij geschaafd douglashout kan dit zorgen voor scheuren die karakteristiek zijn voor dit houtsoort. Deze hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout. Douglas is een soort waar altijd kop- en krimpscheuren in zullen voorkomen.
 krimpen uitzetten douglashout Uitzetten en krimpen | Geschaafd douglashout wordt bij ons gedoogd tot een vochtgehalte van 20-25%. Het ene stuk hout kan droger zijn dan het andere, waardoor er maatverschillen kunnen zijn. Daarnaast ‘werkt’ hout door weersomstandigheden. Het is belangrijk om er bij de montage voor te zorgen dat het hout ruimte heeft om uit te zetten en te krimpen.
 vergrijzing geschaafd douglas hout Vergrijzing | De warme kleur van douglashout zal vergrijzen onder invloed van weersomstandigheden. Bij toepassing in de tuin kan de kleur van het hout onderling ook gaan verschillen. Dit kan komen doordat op de ene plek bijvoorbeeld meer zonlicht komt dan op een andere. Douglashout kan worden behandelt met olie om de originele kleur te behouden. Bij geïmpregneerd douglashout is vergrijzing niet tegen te gaan, tenzij het hout voorzien wordt van een kleurbeits.
 verschil kleur douglas hout geschaafd Verschil in kleur en structuur | Aangezien hout afkomstig is van bomen, is geen enkele plank of balk hetzelfde. De kleuren en structuur van het hout kunnen daarom verschillen. Ook op een stuk hout zelf kan kleurverschil aanwezig zijn. Dit kan komen door inpakmaterialen als omsnoerbanden, maar ook omdat hout aan de buitenkant van een pakket meer verkleurt dan aan de binnenkant. Onder invloed van weersomstandigheden of door behandeling met olie zal het kleurverschil meer naar elkaar toe trekken.
 schimmelvlekken geschaafd douglashout Zwarte of witte schimmelvlekken | Hout is vaak vers en wordt aangeleverd in volle pakketten. In deze pakketten is het vochtig, waardoor er voornamelijk bij warm weer schimmel op het hout kan ontstaan wat er niet fraai uit ziet. Deze schimmelplekken hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout en verdwijnen na plaatsing vanzelf door weersinvloeden. Ze kunnen eventueel ook verwijderd worden met ontweringswater.
 douglas zwarte vlekken Zwarte vegen en vlekken | Douglashout bevat van nature looizuren. Deze reageren op aanraking met staal. Door bijvoorbeeld contact met stalen heftrucklepels, een stelling of een zaaglijn in het productieproces ontstaan zwarte plekken en strepen. Deze verdwijnen na plaatsing vanzelf door weersinvloeden, maar kunnen ook verwijderd worden met ontweringswater. Wij adviseren altijd RVS bevestigingsmaterialen te gebruiken bij de montage van douglashout, om te voorkomen dat het looizuur vlekken veroorzaakt.

 

Grenenhout

Grenenhout is een naaldhoutsoort, afkomstig van de grove den. De naam van de boom is dus niet terug te vinden in de naam van het houtsoort. Grenen is populair vanwege de lage prijs, maar is geen duurzame soort. Daarom impregneren wij grenenhout dat buiten wordt toegepast, waardoor het gemiddeld 10 tot 15 jaar meegaat. Grenen wordt vaak in één adem genoemd met vurenhout, maar is wel degelijk anders. Het is donkerder van kleur en grenen heeft meer noesten en kwasten. Veel mensen vinden dit mooi, omdat het de natuurlijke uitstraling benadrukt. Grenenhout is vrij zacht en daardoor goed te bewerken.

 groene vlekken grenenhout Groene vlekken | Wanneer grenenhout geleverd wordt zijn er vaak groene vlekken zichtbaar op het hout. Dit zijn sporen van het impregneermiddel. Deze groene vlekken zullen na plaatsing door weersinvloeden snel wegtrekken.
 hars geïmpregneerd grenenhout Hars uitvloeien | Grenenhout is een harshoudende houtsoort. Dit betekent dat er ‘harslijnen’ en ‘harszakjes’ in het hout kunnen zitten. Als het warm wordt, zullen deze harsplekken gaan uitvloeien, waardoor er groene (later witte) strepen of stippen op het hout voor kunnen komen. Hars zal hard worden en door weersinvloeden wegspoelen, maar kan ook weggehaald worden met terpentine.
 kleurverschil geïmpregneerd grenenhout Kleurverschil bij geïmpregneerd hout | Kleurverschil ontstaat doordat het ene stuk hout vochtiger kan zijn dan het andere stuk. In droog hout trekt meer impregneermiddel, waardoor dit donkerder kleurt. Het kleurverschil zal na plaatsing door weersinvloeden snel wegtrekken.
 kromtrekken geïmpregneerd grenenhout Kromtrekken | Een natuurlijke eigenschap van grenenhout is dat het kan kromtrekken door het snel terugdrogen na het impregneren. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, het materiaal kan gewoon toegepast worden. Ons advies is om het hout na levering zo snel mogelijk te verwerken. Bij de montage kunnen de planken het beste met de bolle kant naar buiten gericht vastgeschroefd worden. Hierdoor staan de randen van de plank bij kromtrekken niet in het zicht.
 kwast geïmpregneerd hout Kwasten | Grenenhout bevat van nature kwasten, dit zijn plekken waar een tak aan de boom heeft gezeten. Kwasten zijn vaak ruwe bruine plekken in het hout en kunnen allerlei vormen hebben. Kwasten zijn niet te voorkomen en hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.
 latstrepen geïmpregneerd hout Latstrepen bij geïmpregneerd hout | Om impregneermiddel goed op alle delen van het hout te laten komen, wordt het hout opgestapeld met daartussen latjes. Deze latjes zijn na het impregneren vaak zichtbaar op het hout. De latstrepen zullen na plaatsing door weersinvloeden na verloop van tijd wegtrekken.
 noesten geïmpregneerd hout Noesten | Grenenhout bevat van nature noesten, dit zijn plekken waar een tak aan de boom heeft gezeten. Noesten zijn vaak rond of ovaal en kunnen bij droogte uit het hout vallen. Deze zijn eventueel weer terug te plaatsen door ze vast te lijmen in het gat. Noesten zijn niet te voorkomen en hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.
 ruwe plekken grenenhout Ruwe plekjes en randen | Hout is een ruw natuurproduct. Het grenenhout in ons assortiment wordt altijd geschaafd en zo rondom glad gemaakt. Het kan voorkomen dat het hout toch kleine ruwe plekjes heeft. Dit komt doordat de structuur van het hout onregelmatig is, waardoor de machinale schaaf niet alle plekken van het hout raakt. Deze plekken kunnen eventueel zelf gladder gemaakt worden door ze bij te schuren.
 scheuren grenenhout Scheuren | Hout ‘werkt’ door weersomstandigheden: in de zomer krimpt het hout door warmte en in het najaar zet het uit door vocht. Bij grenenhout kan dit zorgen voor kleine en grote scheuren. Deze hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout. Grenenhout is een soort waar zowel kop- als krimpscheuren op het oppervlak van het hout kunnen voorkomen.
 uitzetten en krimpen grenenhout Uitzetten en krimpen | Grenenhout is een vers product dat met vloeistoffen geïmpregneerd wordt. Dat betekent dat het hout vol vocht zit als het afgeleverd of geplaatst wordt. Het ene stuk hout kan droger zijn dan het andere, waardoor er minimale maatverschillen kunnen zijn. Daarnaast ‘werkt’ hout door weersomstandigheden. Het is belangrijk om er bij de montage voor te zorgen dat het hout ruimte heeft om uit te zetten en te krimpen.
 vergrijzing geïmpregneerd hout Vergrijzing | De lichte kleur van grenenhout zal vergrijzen onder invloed van weersomstandigheden. Bij toepassing in de tuin kan de kleur van het hout onderling ook gaan verschillen. Dit kan komen doordat op de ene plek bijvoorbeeld meer zonlicht komt dan op een andere. Bij grenenhout is vergrijzing niet tegen te gaan, tenzij het hout voorzien wordt van een kleurbeits.
 verschil kleur en structuur geïmpregneerd hout Verschil in kleur en structuur | Aangezien hout afkomstig is van bomen, is geen enkele plank of balk hetzelfde. De kleuren en structuur van het hout kunnen daarom verschillen. Ook op een stuk hout zelf kan kleurverschil aanwezig zijn. Dit kan komen door inpakmaterialen als omsnoerbanden, maar ook omdat hout aan de buitenkant van een pakket meer verkleurt dan aan de binnenkant. Onder invloed van weersomstandigheden zal het kleurverschil meer naar elkaar toe trekken.
 schimmelvlekken geïmpregneerd hout Zwarte of witte schimmelvlekken | Hout is vaak vers en wordt aangeleverd in volle pakketten. In deze pakketten is het vochtig, waardoor er voornamelijk bij warm weer schimmel op het hout kan ontstaan wat er niet fraai uit ziet. Deze schimmelplekken hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout en verdwijnen na plaatsing vanzelf door weersinvloeden. Ze kunnen eventueel ook verwijderd worden met ontweringswater.

 

Hardhout

Hardhout is letterlijk een harde houtsoort en staat bekend om zijn warme, diepe kleur. Het is goed bestand tegen aantasting door schimmels en insecten. Dit maakt het een duurzame houtsoort die wel 20 tot 25 jaar meegaat. Hardhout kan op diverse manieren toegepast worden, bijvoorbeeld als schutting, tuinpaal of tuindeur. De lange levensduur maakt het hout ook geschikt als vlonder in de tuin of aan het water. Daarnaast wordt hardhout vaak gebruikt als damwand of beschoeiing. Ons assortiment hardhout bestaat uit: angelim vermelho, azobé, keruing, bankirai en padouk.

hars hardhout  Hars uitvloeien | Een aantal hardhoutsoorten zijn harshoudend. Bijvoorbeeld Keruing: de houtsoort waar onze tuinschermen en deuren van gemaakt zijn. Dit betekent dat er ‘harslijnen’ en ‘harszakjes’ in het hout kunnen zitten. Als het warm wordt, zullen deze harsplekken gaan uitvloeien, waardoor witte strepen of stippen op het hout voor kunnen komen. Hars zal hard worden en door weersomstandigheden wegspoelen, maar kan ook weggehaald worden met terpentine
 kromtrekken hardhout Kromtrekken | Door de hardheid kan hardhout snel kromtrekken. Ons advies is om het hout na levering zo snel mogelijk te plaatsen. Als het hout namelijk bevestigd wordt met stevige schroeven, zal het minder snel kromtrekken. Kromtrekken heeft geen invloed op de kwaliteit en kan gewoon toegepast worden. Hardhouten vlonderplanken zijn recht te trekken met een spanner en ook een paal met kromming kan gewoon gemonteerd worden.
 gaten in hardhout Mini boorgaten | Deze gaatjes komen af en toe voor en worden veroorzaakt door insecten tijdens de groei van de boom. Door het kappen en bewerken van het hout zijn deze beestjes niet meer aanwezig, maar de kleine gangen blijven wel achter in het hout. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit.
 noest hardhout Noesten en kwasten | Hardhout bevat van nature noesten en kwasten, dit zijn plekken waar een tak aan de boom heeft gezeten. Over het algemeen zijn noesten en kwasten niet aanwezig op het hardhout dat wij leveren. In bankirai vlonderplanken kan wel een noest of kwast voorkomen, maar deze hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.
 ruwe randen hardhout Ruwe plekjes en randen | Fijnbezaagd hardhout heeft altijd een volledig ruw oppervlak. Maar ook ons gladgeschaafde hardhout kan soms kleine ruwe plekjes bevatten. Dit komt doordat de structuur van het hout onregelmatig is, waardoor de machinale schaaf niet alle plekken van het hout raakt. Deze plekken kunnen eventueel zelf gladder gemaakt worden door ze bij te schuren.
 scheuren hardhout Scheuren | Hout ‘werkt’ door weersomstandigheden: in de zomer krimpt het hout door warmte en in het najaar zet het uit door vocht. Bij hardhout zorgt dit voor scheurvorming. Scheuren op de kopse kant van planken of palen kunnen beperkt worden door deze na het zagen te behandelen met een sealer. De kant en klare houtproducten waarbij dit nodig is, leveren wij standaard met gesealde kopse kanten.
 uitbloeden looizuur hardhout Uitbloeden van looizuren | Veel hardhoutsoorten bevatten van nature looizuren die onder invloed van water ‘uitbloeden’. Als het buiten toegepast wordt, kan dit naast watervlekken ook bruine vlekken achterlaten op onderliggend straatwerk of muurtjes. Voor zover bij ons bekend is hier helaas geen adequaat middel tegen.
 vergrijzing hardhout Vergrijzing |De kleur van hardhout verandert snel onder invloed van weersomstandigheden. Zodra het buiten geplaatst is, zal het binnen een jaar vergrijzen. Hardhout kan ook worden behandelt met bankirai olie om de originele kleur te behouden.
 verschil kleur en structuur hardhout Verschil in kleur en structuur |Aangezien hout afkomstig is van bomen, is geen enkele plank of balk hetzelfde. De kleuren en structuur van het hout kunnen daarom verschillen. Ook op een stuk hout zelf kan kleurverschil aanwezig zijn. Dit kan komen door inpakmaterialen als omsnoerbanden, maar ook omdat hout aan de buitenkant van een pakket meer verkleurt dan aan de binnenkant. Onder invloed van weersomstandigheden of door behandeling met olie zal het kleurverschil meer naar elkaar toe trekken.
 watervlekken hardhout Watervlekken |Veel hardhoutsoorten bevatten van nature looizuren. Deze reageren op aanraking met water. Zodra hardhout in contact komt met (regen) water zullen er waterkringen ontstaan. Deze zullen na verloop van tijd wegtrekken.
 zwarte vlekken op hardhout Zwarte vegen en vlekken |Veel hardhoutsoorten bevatten van nature looizuren. Deze reageren op aanraking met staal. Door bijvoorbeeld contact met stalen heftrucklepels, een stelling of een zaaglijn in het productieproces ontstaan zwarte plekken en strepen. Deze verdwijnen na plaatsing vanzelf door weersinvloeden, maar kunnen ook verwijderd worden met ontweringswater. Wij adviseren altijd RVS bevestigingsmaterialen te gebruiken bij de montage van eikenhout, om te voorkomen dat het looizuur vlekken veroorzaakt.

 

Vurenhout

Vurenhout is een naaldhoutsoort, afkomstig van de fijnspar. De naam van de boom is dus niet terug te vinden in de naam van het houtsoort. Blank vuren is geen duurzame soort, daarom wordt vurenhout dat buiten toegepast wordt altijd geïmpregneerd. Door deze methode gaat het gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Vuren wordt vaak in één adem genoemd met grenenhout, maar is wel degelijk anders. Zo is vurenhout lichter van kleur, heeft het een fijnere structuur en minder noesten en kwasten. Vurenhout is een zachte houtsoort en daardoor goed te bewerken.

groene vlekken vurenhout  Groene vlekken | Wanneer vurenhout geleverd wordt zijn er vaak groene vlekken zichtbaar op het hout. Dit zijn sporen van het impregneermiddel. Deze groene vlekken zullen na plaatsing door weersinvloeden snel wegtrekken.
 hars vurenhout Hars uitvloeien | Vurenhout is een harshoudende houtsoort. Dit betekent dat er ‘harslijnen’ en ‘harszakjes’ in het hout kunnen zitten. Als het warm wordt, zullen deze harsplekken gaan uitvloeien, waardoor er groene (later witte) strepen of stippen op het hout voor kunnen komen. Hars zal hard worden en door weersinvloeden wegspoelen, maar kan ook weggehaald worden met terpentine.
 kleurverschil geïmpregneerd vurenhout Kleurverschil bij geïmpregneerd hout | Kleurverschil ontstaat doordat het ene stuk hout vochtiger kan zijn dan het andere stuk. In droog hout trekt meer impregneermiddel, waardoor dit donkerder kleurt. Het kleurverschil zal na plaatsing door weersinvloeden snel wegtrekken.
 kromtrekken geïmpregneerd hout Kromtrekken | Een natuurlijke eigenschap van vurenhout is dat het kan kromtrekken door het snel terugdrogen na het impregneren. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, het materiaal kan gewoon toegepast worden. Ons advies is om het hout na levering zo snel mogelijk te verwerken. Bij de montage kunnen de planken het beste met de bolle kant naar buiten gericht vastgeschroefd worden. Hierdoor staan de randen van de plank bij kromtrekken niet in het zicht.
 kwasten vurenhout Kwasten | Vurenhout bevat van nature kwasten, dit zijn plekken waar een tak aan de boom heeft gezeten. Kwasten zijn vaak ruwe bruine plekken in het hout en kunnen allerlei vormen hebben. Kwasten zijn niet te voorkomen en hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.
 latstreep geïmpregneerd hout Latstrepen bij geïmpregneerd hout | Om impregneermiddel goed op alle delen van het hout te laten komen, wordt het hout opgestapeld met daartussen latjes. Deze latjes zijn na het impregneren vaak zichtbaar op het hout. De latstrepen zullen na plaatsing door weersinvloeden na verloop van tijd wegtrekken.
 noesten vurenhout Noesten | Vurenhout bevat van nature noesten, dit zijn plekken waar een tak aan de boom heeft gezeten. Noesten zijn vaak rond of ovaal en kunnen bij droogte uit het hout vallen. Deze zijn eventueel weer terug te plaatsen door ze vast te lijmen in het gat. Noesten zijn niet te voorkomen en hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.
 ruwe plekken vurenhout Ruwe plekjes en randen | Hout is een ruw natuurproduct. Het vurenhout in ons assortiment wordt altijd geschaafd en zo rondom glad gemaakt. Het kan voorkomen dat het hout toch kleine ruwe plekjes heeft. Dit komt doordat de structuur van het hout onregelmatig is, waardoor de machinale schaaf niet alle plekken van het hout raakt. Deze plekken kunnen eventueel zelf gladder gemaakt worden door ze bij te schuren.
 scheuren vurenhout Scheuren | Hout ‘werkt’ door weersomstandigheden: in de zomer krimpt het hout door warmte en in het najaar zet het uit door vocht. Bij vurenhout kan dit zorgen voor kleine en grote scheuren. Deze hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout. Vurenhout is een soort waar zowel kop- als krimpscheuren op het oppervlak van het hout kunnen voorkomen.
 uitzetten en krimpen van vurenhout Uitzetten en krimpen | Vurenhout is een vers product dat met vloeistoffen geïmpregneerd wordt. Dat betekent dat het hout vol vocht zit als het afgeleverd of geplaatst wordt. Het ene stuk hout kan droger zijn dan het andere, waardoor er minimale maatverschillen kunnen zijn. Daarnaast ‘werkt’ hout door  weersomstandigheden. Het is belangrijk om er bij de montage voor te zorgen dat het hout ruimte heeft om uit te zetten en te krimpen.
 vergrijzing vurenhout Vergrijzing | De lichte kleur van vurenhout zal vergrijzen onder invloed van weersomstandigheden. Bij toepassing in de tuin kan de kleur van het hout onderling ook gaan verschillen. Dit kan komen doordat op de ene plek bijvoorbeeld meer zonlicht komt dan op een andere. Bij vurenhout is vergrijzing niet tegen te gaan, tenzij het hout voorzien wordt van een kleurbeits.
 verschil in kleur en structuur vurenhout Verschil in kleur en structuur | Aangezien hout afkomstig is van bomen, is geen enkele plank of balk hetzelfde. De kleuren en structuur van het hout kunnen daarom verschillen. Ook op een stuk hout zelf kan kleurverschil aanwezig zijn. Dit kan komen door inpakmaterialen als omsnoerbanden, maar ook omdat hout aan de buitenkant van een pakket meer verkleurt dan aan de binnenkant. Onder invloed van weersomstandigheden zal het kleurverschil meer naar elkaar toe trekken.
 schimmelvlekken vurenhout Zwarte of witte schimmelvlekken | Hout is vaak vers en wordt aangeleverd in volle pakketten. In deze pakketten is het vochtig, waardoor er voornamelijk bij warm weer schimmel op het hout kan ontstaan wat er niet fraai uit ziet. Deze schimmelplekken hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout en verdwijnen na plaatsing vanzelf door weersinvloeden. Ze kunnen eventueel ook verwijderd worden met ontweringswater.