close2
Betonpoer plaatsen
BLOG ARTIKEL

Betonpoer plaatsen

date 10 september 2020

Als u een overkapping of pergola stevig neer wilt zetten, dan zijn betonpoeren onmisbaar. Met een betonpoer creëert u een stevige basis waar de paal op bevestigd kan worden. De paal zal niet verzakken en blijft dankzij de poer ook een stukje boven de grond. Hierdoor kan er geen vocht uit de grond in het hout trekken en zal de paal dus langer meegaan. In dit blog leest u alles wat u moet weten over het plaatsen van een betonpoer.

Wat heeft u nodig bij een betonpoer plaatsen?

  • Betonpoeren
  • Funderingstegels (bijvoorbeeld een betontegels van 30 x 30 cm)
  • Snelbeton 
  • Waterpas of laser instrument
  • Schop

Stappenplan: hoe betonpoer plaatsen

Stap 1. Graaf een gat op de plek waar u de betonpoer wilt plaatsen.

Let erop dat het gat niet te diep is en de betonpoer nog een stukje boven de grond uitsteekt.

Rekenvoorbeeld voor de diepte van het gat: Als u de betonpoer van 50 cm hoog bijvoorbeeld 10 cm boven de grond of het straatwerk uit wilt laten steken, dan maakt u het gat 40 cm diep.

Stap 2. Plaats nu de betonpoer in het gat, op de funderingstegel.

Stap 3. Vul het gat af met snelbeton en water. Laat het cement goed uitharden.

Stap 4. De betonpoer staat nu stevig en u kunt er een paal op plaatsen.


Paal op betonpoer plaatsen

Als de betonpoer geplaatst is, dan kunt u de paal (ook wel staander genoemd) op de poer plaatsen. U heeft een paal nodig met een inkeping onderin. Deze kunt u zelf eenvoudig in de paal boren met een slangenboor. 

Het draadeind blijft in de poer zitten en het verstelplaatje maakt u, met de bijbehorende schroeven, vast op de paal. In het midden van het plaatje zit een gat waardoor het draadeind straks in de paal kan. Als het verstelplaatje vastzit, draait u de bijbehorende moer op het draadeind vast totdat deze op de betonpoer aansluit.

Nu kunt u de inkeping vullen met bruislijm en plaatst u de paal met de inkeping over het draadeind. De bruislijm fixeert de paal rondom het draadeind en zo heeft u een stabiele staander als basis voor uw schuur of overkapping.

Na het plaatsen van de paal op de betonpoer is het handig om deze met een panlat te verstevigen. Omdat de palen nog los staan is er altijd kans dat deze nog iets scheef gaan staan, bijvoorbeeld door wind. Om de paal te fixeren als deze goed staat, maakt u er eenvoudig een panlat op vast die u later weer verwijdert.

Tips voor betonpoeren plaatsen

Mocht er afschot in de grond of het straatwerk zitten waar u de betonpoeren in gaat plaatsen, kijk dan goed welke poer u als eerste plaatst zodat u altijd goed uitkomt met de hoogte van de overige betonpoeren.

Een betonpoer plaatsen is niet moeilijk, maar hulp is wel handig. Betonpoeren zijn zwaar en bij het plaatsen van een paal op de betonpoer is een extra paar handen wel zo prettig. Voor het hanteren van de betonpoeren kunt u een tilhulpje gebruiken om de poer beter vast te kunnen pakken.

Soorten betonpoeren

Op Tuinafscheiding.nl vindt u verschillende soorten betonpoeren. De poeren zijn beschikbaar als recht model, recht model met afgeschuinde vellingkanten en een grijze inbouw betonpoer. Daarnaast is sinds kort het assortiment uitgebreid met een lage, antracietkleurige betonpoer. 

De rechte betonpoer is vanwege de strakke lijnen perfect om aan te laten sluiten op een wand of muur. 

Betonpoeren kopen

U kunt op Tuinafscheiding.nl eenvoudig online betonpoeren kopen. Dat is handig, omdat wij deze dan bij u thuis bezorgen. Zo hoeft u niet zelf naar de winkel en kunt u direct aan de slag als u de poeren in huis heeft.

Uiteraard kunt u ook bij ons langskomen om betonpoeren te kopen. Bekijk hier onze openingstijden. U kunt ons van tevoren bellen om te informeren of de poeren op voorraad zijn. Wilt u er zeker van zijn dat u de betonpoeren direct mee kunt nemen,  dan kunt u deze online bestellen en kiezen voor de optie ‘afhalen’. U krijgt dan bericht van ons wanneer uw bestelling klaarligt en u deze kunt ophalen.

Betonpoeren laten plaatsen

Gaat u een overkapping bouwen of een veranda maken met betonpoeren als basis? Wij kunnen ook de gehele montage voor u verzorgen, neem gerust eens contact op voor een vrijblijvende offerte.