close2
Zelf tuindeur maken of tuinpoort maken
BLOG ARTIKEL

Zelf tuindeur maken of tuinpoort maken

date 10 september 2020

Een tuindeur of tuinpoort maken? Dan bent u bij Tuinafscheiding.nl aan het juiste adres voor alle materialen. En lees ook onze handige tips, zodat u direct aan de slag kunt met zelf tuinpoort maken!

De eerste stap bij een tuinpoort maken, is een goede voorbereiding. Natuurlijk is bij zelf een tuindeur maken de afmeting van belang. Maar ook of er een slot in moet komen en in welke richting de deur moet draaien. Bekijk hieronder hoe u bij een tuinpoort maken de draairichting van de deur bepaalt.

Draairichting linksdraaiend:

linksdraaiende schuttingdeur

Draairichting rechtsdraaiend:

rechtsdraaiende schuttingdeur

Daarnaast is het verstandig om bij zelf een tuindeur maken goed na te denken over de materiaalkeuze. Kiest u bijvoorbeeld voor een tuinpoort maken van geïmpregneerd hout, hardhout of Douglas hout? U vindt op onze website alle informatie over al deze houtsoorten en in de categorie tuinhout ziet u ons assortiment palen en planken van diverse houtsoorten.

U ziet het: er zijn veel keuzes bij een tuinpoort maken. Heeft u alles op een rijtje? Lees dan onze tips om zelf een tuinpoort of tuindeur te maken. U vindt hieronder informatie over een tuindeur maken met stalen frame en houten frame.

Zelf tuinpoort maken met stalen frame

Wilt u een degelijke en solide tuinpoort maken, dan kunt u bij Tuinafscheiding.nl een los stalen frame voor een tuindeur bestellen. Hiermee kunt u een zeer stevige tuinpoort maken, maar deze zal ook zwaar zijn. Daarom heeft u ook stevige palen nodig om de tuinpoort aan te hangen. Bovendien is het aan te raden om bovenop deze palen ook een versteviging te maken door er een bovenbalk tussen te monteren.

Benodigdheden tuinpoort maken

 • Stalen frame
 • Gewenste aantal planken
 • Drie stevige palen voor de constructie waar de tuinpoort in komt te hangen
 • Zaagmachine
 • Boormachine
 • Schroeven
 • Plaatduimen (de hengen zitten al standaard bij het stalen frame)

Tuinpoort maken: Stappenplan planken monteren
Bij een tuinpoort maken met stalen frame, kunt u de planken het beste verticaal monteren, u bent dan minder tijd kwijt aan zaagwerk. Het bevestigen gaat als volgt:

 1. U gaat eerst de ene zijde van de tuinpoort maken: leg hiervoor het frame op een vlakke ondergrond.
 2. Schroef vervolgens met een boormachine de planken op het frame vast met een tussenruimte van maximaal 4 cm.
 3. Draai de constructie nu om en maak de planken aan de andere zijde vast aan het frame, tegenover de tussenruimte van de planken aan de andere kant. 

Op deze manier kunt u zelf een tuinpoort maken met een beetje doorkijk. Wilt u liever een tuinpoort maken zonder doorkijk? Dan kunt u ook bijvoorbeeld kiezen voor halfhouts rabatplanken. Door het profiel van deze planken vallen ze als het ware in elkaar, zodat u een tuinpoort kunt maken zonder kieren.

Het bevestigen van de planken op een stalen frame is een pittige klus voor uw boormachine. Gaat u een tuinpoort maken met stalen frame, houd er dan rekening mee dat u een sterke boormachine gebruikt die het boren in ijzer goed aankan.

Stappenplan hang- en sluitwerk op een tuinpoort maken
Bent u klaar met zelf de tuinpoort maken, dan kunt u deze aan de paal hangen. Bij zelf een tuinpoort maken met stalen frame heeft u dan alleen nog plaatduimen en schroeven nodig.

 1. Schroef de plaatduimen op de paal. 
 2. Bij het stalen frame zitten standaard hengen, deze stelt u op de juiste afstand in met de bouten.
 3. Hang de heng op de plaatduim.

Boven: heng die bij het frame zit
Onder: plaatduim

heng en plaatduim solide tuindeur

Stel de heng af op de juiste afstand d.m.v. de bouten

stel de heng van de solide tuindeur

Maka de plaatduim aan de paal & hang de heng op de plaatduim

monteer de heng en plaatduim

Naast de materialen voor zelf een tuinpoort maken, kunt u ook voor cilindersloten bij ons terecht waarmee u uw deur voorziet van een degelijke klink en stevig slot.

Handig, lees ook de handleiding: 

handleiding over de tuindeur plaatsen.

Zelf tuindeur maken met houten frame

Wilt u graag zelf een tuindeur maken met een natuurlijke uitstraling? Dan kunt natuurlijk ook kiezen voor een frame van hout. Een tuindeur maken met houten frame is wat eenvoudiger om zelf te doen en de constructie is lichter dan een tuinpoort maken met stalen frame.
Maar ook bij een tuindeur maken met houten frame zijn stevige palen en een versteviging met balk bovenaan geen overbodige luxe. In de categorie tuinhout vindt u palen en planken van verschillende houtsoorten waarmee u aan de slag kunt.

Benodigdheden tuindeur maken

 • Gewenste aantal planken.
 • Balk waar u drie gelijke delen uit kunt zagen voor het frame.
 • Balk waar u twee gelijke delen uit kunt zagen, voor de schuine stukken van het frame.
 • 3 stevige palen voor de constructie waar de poort in komt te hangen.
 • Schroeven.
 • Zaagmachine.
 • Boormachine.

Gaat u zelf een tuindeur maken met houten frame, dan kunt u ervoor kiezen om de planken verticaal te plaatsen. Dit is het stappenplan voor een dubbelzijdige tuindeur maken:

 1. Leg het aantal planken voor de ene zijde op een vlakke ondergrond met de gewenste afstand ertussen (bijvoorbeeld 3 cm).
 2. Uit een balk zaagt u drie gelijke stukken. Deze bevestigt u bovenaan, middenin en onderaan de planken.
 3. Uit de ander balk zaagt u twee gelijke stukken, die monteert u schuin tussen de drie horizontale balken. Zo kunt u een tuindeur maken met stevig houten frame.

houten frame tuindeur maken

4. Bevestig nu aan de andere zijde de planken tegenover de tussenruimte van de planken aan de eerste zijde.

Wilt u zelf een tuindeur maken met houten frame en houdt u van een landelijke uitstraling? Dan kunt u ook een tuindeur maken met slechts aan één kant planken. Hierdoor blijft aan de andere kant het frame zichtbaar, wat zorgt voor een wat robuustere uitstraling.

Wilt u liever zelf een tuindeur maken die helemaal dicht is? Dan kunt u kiezen voor planken met een profiel die in elkaar vallen en deze horizontaal op het frame plaatsen. Hiervoor zijn bijvoorbeeld onze douglas Zweeds rabat heel geschikt. Deze planken worden ook wel potdekselplanken genoemd omdat ze als het ware over elkaar heen vallen. De Douglas Zweeds rabatplanken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Een tuindeur maken met potdekselplanken is een hele klus, daarom hebben wij ook een kant en klare Zweeds rabat tuindeuren die u alleen nog maar hoeft op te hangen.

Zelf tuindeur maken met hang- en sluitwerk
Na de tuindeur maken, wilt u deze natuurlijk aan de paal hangen. Op Tuinafscheiding.nl kunt u ook hiervoor alle materialen bestellen. Bij een tuindeur maken met houten frame heeft u plaatduimen en hengen nodig. De plaatduimen bevestigt u aan de paal en de hengen aan de tuindeur. Vervolgens hangt u de deur met de hengen aan de plaatduimen.

Zo kunt u dus zelf uw tuindeur maken én ophangen. Bovendien hebben wij ook een assortiment met cilindersloten, zodat de zelfgemaakte tuindeur uw tuin veilig afsluit.

 

Is zelf een tuindeur maken toch teveel werk? Bekijk dan eens ons assortiment kant en klare schuttingdeuren.