close2
Grondkering in de tuin maken
BLOG ARTIKEL

Grondkering in de tuin maken

date 09 september 2020

Heeft u veel hoogteverschil in de tuin? Dan kan een grondkering handig zijn. We vertellen u graag meer hierover en hoe u een grondkering kunt maken in de tuin. Dit artikel bestaat uit de volgende onderwerpen: 

Wat is een grondkering?

De naam zegt het eigenlijk al: een grondkering is een versteviging (kering) die tegendruk van de grond opvangt waardoor dit niet meer kan verschuiven. U kunt hiermee een hoogteverschil in de tuin opvangen en ervoor zorgen dat u in plaats van een helling, twee (of meer) rechte ‘terrassen’ in de tuin krijgt. Een grondkering wordt ook wel een damwand of keerwand genoemd.

Zelf een grondkering maken?

Als het hoogteverschil niet te groot is, kunt u zelf een grondkering in de tuin maken. Een grondkering kunt u van verschillende materialen maken, bijvoorbeeld stenen of hout. De meest eenvoudige keuze is hout, omdat u dan met kant en klare damwandplanken of hardhouten planken aan de slag kunt. Door de lengte van deze planken kunt u in korte tijd het gewenste aantal meters grondkering maken.
Hardhouten palen en planken zijn de beste keuze voor het maken van een grondkering, omdat deze heel duurzaam zijn. Bovendien heeft het hout een warme kleur en een natuurlijke uitstraling.

Benodigdheden grondkering

 • Uitzettouw
  Uitzettouw is eigenlijk onmisbaar bij het maken van een grondkering. Door het spannen van het touw zorgt u er voor dat de grondkering in een rechte lijn komt te staan.
 • Grondboor
  De grondboor is ideaal voor het maken van de gaten voor de palen. In ons assortiment vindt u een grondboor met diameter van 7,5 cm en grondboor met een diameter van 9 cm. Om het werk lichter te maken, kunt u ook bijvoorbeeld een grondboor huren die op benzine werkt.
 • Hardhouten palen 8,8x8,8 cm
  Hardhouten palen zijn stevig en duurzaam. De juiste lengte van de palen kunt u berekenen door de hoogte van de grondkering keer drie te doen. Om een stevige grondkering te maken moeten de palen namelijk voor 2/3 in de grond geplaatst worden. Gaat u een grondkering maken van 1 meter hoog, dan heeft u dus palen nodig van minimaal 3 meter lang.

  De dikte van de palen hangt af van de tegendruk die de grond heeft op de grondkering. Gaat het om een tuin met border of grasveld, dan is de tegendruk niet zo groot. Maar als u op de grond bijvoorbeeld auto’s wilt parkeren dan is de druk op de grondkering veel groter. In dat geval kunt u beter kiezen voor dikkere palen.
 • Hardhouten planken of damwandplanken
  Het voordeel van damwandplanken is dat deze voorzien zijn van een mes- en groefverbinding waardoor ze in elkaar ‘vallen’ en goed op elkaar aansluiten.
 • Slotbouten

Stappenplan grondkering maken

Stap 1: Bepaal de plek van de palen en span het uitzettouw voor een rechte lijn

Wij adviseren u om elke 40 cm een paal te plaatsen. Het uitzettouw is een handig hulpmiddel om te zorgen dat uw grondkering in een rechte lijn komt te staan.  

Stap 2: Maak de gaten met een grondboor

Met een handgrondboor kunt u zelf handmatig gaten boren. U draait eenvoudig de boor in de grond tot de gewenste diepte. Wilt u de palen extra stevig neerzetten, maak dan het gat iets minder diep dan de lengte van de paal die de grond in gaat. Het laatste stuk kunt u de paal dan met een speciale hamer in de grond slaan. Dit zorgt ervoor dat de paal net wat steviger staat.

Stap 3: Plaats de palen voor tenminste 2/3 van de lengte in de grond

Let op: om te zorgen voor genoeg tegendruk tegen de grond kunt u de palen het beste iets schuin naar binnen plaatsen (5 graden). 

Stap 4: Monteer de planken op de palen met de slotbouten.

Stap 6: Werk de bovenkant van de grondkering mooi af

U kunt hiervoor ook een vlonderplank gebruiken, maar hierbij is de kans op kromtrekken groter. Ook is het een optie om de veer van het damwand af te zagen.

Voorbeelden grondkering

Bekijk ook de voorbeelden van grondkeringen die wij via Pinterest voor u verzameld hebben