close2
Zwart hout: het verschil tussen dompelen en spuiten
BLOG ARTIKEL

Zwart hout: het verschil tussen dompelen en spuiten

date 09 september 2022

De laatste tijd wordt zwart hout steeds vaker toegepast in de tuin. Denk maar eens aan die zwarte schutting of een overkapping die bekleed is met zwarte planken of rabatdelen. Vaak wordt dit afgewisseld met blank douglas, wat zorgt voor een prachtig contrast!

Als u zich oriënteert op het toepassen van zwart hout in de tuin, ziet u waarschijnlijk de termen dompelen en spuiten voorbij komen. Dompelen is een absoluut andere methode dan spuiten. In deze blog vertellen we u graag wat de verschillen zijn.  

Gedompeld hout

zwart gedompeld hout

Als hout gedompeld wordt, gaat het in zijn geheel in een bad met zwarte vloeistof. Dit zorgt voor een aanzienlijk minder diepe kleur dan spuiten of verven. Dompelen geeft het hout als het zware een laag grondverf, maar de vloeistof trekt niet helemaal in het hout.

De kleur van gedompeld hout zal dan ook al vrij snel gaan vervagen en vergrijzen.

Gespoten zwart hout

zwart gespoten hout

Ook de naam van deze kleurmethode spreekt eigenlijk voor zich: het hout wordt gespoten in een bepaalde kleur, bijvoorbeeld zwart. Hiervoor wordt een houtcoating gebruikt, die zorgt voor een prachtige, diepzwarte kleur. Gespoten zwarte planken zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor een zwarte schutting.

Het grote voordeel van gespoten hout is dat de kleur jarenlang mooi blijft en niet snel vervaagt. Het zorgt direct bij plaatsing al voor een luxe uitstraling. Daarnaast is het hout door deze behandeling duurzamer dan blank of geïmpregneerd hout.

Omdat wij u graag willen voorzien van kwalitatief goede producten kiezen wij ervoor om alleen zwart hout aan te bieden dat gespoten is. 

Gedompeld hout of gespoten hout?

zwart gedompeld en gespoten hout

Als u zwart gedompeld hout koopt, zult u merken dat de prijs voordeliger is dan van gespoten zwart hout. De reden is dat de behandeling van het ene product nu eenmaal goedkoper is dan die van het andere product. Maar dat is ook te zien in het eindresultaat: gedompeld hout is lichter en vervaagt sneller terwijl de kleur van gespoten hout dieper is en jarenlang mooi blijft.

Ons advies: wilt u een mooie zwarte schutting plaatsen waar u lang van kunt genieten? Kies dan voor zwart gespoten hout. Vindt u het geen probleem om na het plaatsen van een zwarte schutting zelf nog aan de slag te gaan met verf? Dan is gedompeld hout een goed alternatief.