close2
Zweeds rabat bevestigen
BLOG ARTIKEL

Zweeds rabat bevestigen

date 09 september 2020

Potdekselplanken, ook bekend als Zweeds rabat planken, zijn populair als gevelbekleding en schutting. Door het profiel vallen de planken deels over elkaar heen, waardoor het ´potdeksel-effect’ ontstaat. De rustieke uitstraling zorgt voor een bouwwerk met landelijk karakter.

Wilt u zelf een schutting maken of gevel bekleden met Zweeds rabat? Lees dan hier alles over Zweeds rabat bevestigen. Dit stappenplan bestaat uit de volgende stappen: 

Materiaal voor bevestiging van rabatdelen

Bij Zweeds rabat bevestigen is het juiste materiaal erg belangrijk. Dat begint natuurlijk bij de planken. Op onze website vindt u Zweeds rabatplanken van Douglas hout. Een duurzame houtsoort, die bovendien door de ruwe structuur een robuuste uitstraling heeft. De rabatdelen bevestigen kunt u het beste doen met RVS bevestigingsmateriaal om vlekken op het hout te voorkomen.

Speciaal voor Zweeds rabat monteren hebben wij Roest Vast Stalen (RVS) gevelschroeven in ons assortiment. Hiermee kunt u vrij eenvoudig de rabatdelen bevestigen, omdat de schroeven een voorsnijpunt en duurzame coating hebben. Dit zorgt ervoor dat u niet meer hoeft voor te boren als u de rabatdelen gaat bevestigen. De gevelschroeven verzinken in het hout, zodat ze na montage bijna niet meer te zien zijn.

Zweeds rabat bevestigen op een gevel

Gaat u Zweeds rabat bevestigen op een gevel, dan is er vaak al een stevige ondergrond. Om het Zweeds rabat te bevestigen zijn Douglas houten regels op de bestaande muur voldoende om het Zweeds rabat op te monteren. De dikte van de regels is afhankelijk van de planken die u gebruikt. Over het algemeen zijn regels met een kopmaat van 2,2x4,5 cm sterk genoeg voor de douglas rabatplanken die u op onze website vindt. Wij raden aan om tussen de regels een maximale afstand van 60 cm aan te houden.

Schutting van Zweeds rabat maken

Een schutting maken met Zweeds rabat is een klus die u het beste met behulp van iemand anders kunt doen. Omdat een schutting meestal op de grond komt te staan, is het belangrijk om als onderconstructie een betonband te gebruiken. Zo voorkomt u dat het hout de grond raakt en trekt er geen vocht in.

Het Zweeds rabat bevestigen doet u op palen, maar de manier waarop kan verschillen. U kunt Zweeds rabatplanken monteren over een lange lengte waarbij de palen onzichtbaar zijn of over een korte lengte met de palen zichtbaar tussen de planken.

De Zweeds rabatplanken bevestigt u op houten palen, maar als tussenpalen kunt u ook kiezen voor betonpalen. Voor de palen waar u de planken aan vastschroeft, raden wij een tussenruimte van maximaal 200 cm aan. Een dergelijke lange tussenruimte moet u dan wel voorzien van extra regelwerk, om de planken goed op hun plaats te houden.

Zweeds rabat schroeven

Als u het Zweeds rabat gaat bevestigen, begint u met de onderste plank. Deze rust als het ware op de betonband en schroeft u vast aan de houten palen.

Wilt u een zogenaamde ‘blinde bevestiging’ dan moet u schroeven op het bovenste, smallere gedeelte van de plank. Bij de volgende rabatdelen bevestigen zal dan de rand van de planken steeds over de schroef heen vallen en is deze niet meer te zien.

Schroeven in het dikkere gedeelte van de plank is echter wel wat steviger, met onze speciale gevelschroeven hoeft dit voor het uiterlijk van de schutting geen probleem te zijn. De schroefkop verzinkt namelijk in het hout zonder dat dit gaat scheuren of barsten. In ons assortiment vindt u de schroeven in verschillende kleuren, zodat ze na het verzinken in het hout nagenoeg niet meer zichtbaar zijn.

Douglas schutting met Zweeds rabatplanken.

Detail gevelschroef in Zweeds rabatplank op schutting.

Bekijk ook ons assortiment douglas hout en douglas Zweeds rabat. U kunt Zweeds rabat ook als gevel voor een overkapping monteren. De uitgebreide uitleg hierover vindt u op onze pagina over een Douglas overkapping maken.