close2

Keruing hardhout

Keruing hardhouten tuinscherm

Keruing hout is een van de vele soorten hardhout. Net als andere hardhoutsoorten, zoals bankirai, heeft het een warme kleur. In ons assortiment vindt u vooral hardhouten tuinschermen van keruing hardhout.

Waar komt het vandaan?
Keruing hardhout komt voornamelijk uit Zuidoost-Azië.

Wat is het verschil met Bankirai?
Het grootste verschil met bankirai hardhout is dat keruing hardhout wat meer ‘werkt’, hierdoor is het een wat minder stabiele houtsoort. Maar als keruing goed gedroogd is, kan het prima gebruikt worden voor een duurzame hardhouten schutting. Het hout is niet goed geschikt om als vlonderplank te gebruiken, in dat geval raden wij u aan om te kiezen voor bankirai, ook te vinden in ons assortiment.

Hoe lang gaat het mee?
Keruing is een hardhoutsoort die 15 tot 20 jaar mee kan gaan. Hiermee is het wat minder duurzaam dan bankirai hardhout en dat is te zien in de prijs, want keruing is voordeliger.
De kleur van het hout vergrijst door weersinvloeden zoals zon en regen. Dit is een natuurlijke eigenschap van ieder soort hardhout, en zegt niets over de kwaliteit ervan. Wilt u de originele kleur behouden? Dat kan door het hout te behandelen met hardhout olie, ook wel bankirai olie genoemd. Beitsen of lakken van hardhout is niet aan te raden, omdat het hout dan uitdroogt en er scheurtjes kunnen ontstaan. Bankirai olie voedt het hout waardoor de kleur langer behouden blijft.

Hoe kan ik het verwerken?
Hardhout is letterlijk hard hout en daarom kan schroeven lastig zijn en scheuren veroorzaken. Wij raden daarom aan om altijd voor te boren en daarna het hout te schroeven. Bovendien is ons advies om altijd te kiezen voor bevestigingsmateriaal van RVS om vlekken op het hout te voorkomen. Met het juiste gereedschap is keruing hardhout goed te zagen en schaven.

Bekijk voor meer informatie ook de pagina over eigenschappen van hardhout of onze productkaart van hardhout:

Productkaart hardhout