close2
Veranda bouwen
BLOG ARTIKEL

Veranda bouwen

date 09 september 2020

De ideale manier om huis en tuin met elkaar te verbinden: een veranda bouwen. Heerlijk buiten zitten en genieten van de tuin, ook als het regent! Zelf een veranda bouwen hoeft niet moeilijk te zijn, het ligt eraan wat uw wensen zijn. We geven u verschillende tips en een stappenplan veranda bouwen.

Voor een houten veranda maken hebben wij een uitgebreid assortiment tuinhout. Daarnaast hebben wij ook verschillende andere bouwmaterialen om uw houten veranda helemaal af te maken. Bijvoorbeeld betonpoerendakpanplaten en een zinken dakgoot. U vindt alle bouwmaterialen in de categorie houtbouw.

Voorbereiding veranda bouwen

Misschien weet u al exact wat u wilt, maar het is altijd belangrijk om van tevoren goed te kijken naar de mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld een schets van hoe de veranda eruit moet komen te zien. Daarna kunt u bepalen welke materialen er nodig zijn voor de veranda bouwen. De houten veranda is het meest populair, dan is hout dus ook een belangrijk materiaal. In onze categorie tuinhout vindt u alle mogelijke houtsoorten op een rij en kunt u diverse afmetingen palen, balken en planken bestellen. Onze tip: een veranda maken van fijnbezaagd Douglas hout geeft een robuuste en landelijke uitstraling. Een veranda bouwen van douglas hout zorgt bovendien voor stevige en duurzame constructie.

De vloer van de veranda bepaalt voor een groot deel de uitstraling van het geheel. U kunt de veranda bouwen op een bestaand terras met tegels, maar denk ook eens aan houten vlonderplanken als vloer. Dit combineert mooi met een houten veranda.

Ook met het dak kunt u zelf de houten veranda maken die bij de stijl van uw tuin past. Een plat dak is vrij eenvoudig te bedekken met EPDM folie, maar misschien wilt u aansluiten bij de dakpannen van het dak van uw huis. Dan kunt u het dak van uw veranda bouwen met speciale dakpanplaten. Voor meer lichtinval kunt u ook heldere golfplaten gebruiken.

Stappenplan veranda bouwen

Een veranda kan in alle soorten en maten gebouwd worden. Om u een voorbeeld te geven hoe u een veranda aan huis kunt bouwen, hebben wij een eenvoudig stappenplan veranda bouwen gemaakt.

Stap 1: Plaats de palen en dwarsbalken. Eén van de dwarsbalken komt aan de muur van het huis, de andere verbindt de palen aan de voorzijde van de veranda.

De palen kunt u het beste op een betonpoer plaatsen. Het hout komt dan niet in contact met de grond en gaat dan langer mee.

Stap 2: Daarna kunt u de dakconstructie van de veranda bouwen met regels die u vastmaakt aan de twee dwarsbalken. De dikte van de regels hangt af van de dakbedekking die u kiest.

Wilt u een veranda bouwen met landelijke uitstraling dan kunt u de palen en balken nog extra met elkaar verbinden door schoren te gebruiken. Dit zijn korte schuine balken die u eventueel zelf kunt maken door langere palen op maat te zagen.

Stap 3: Nu kunt u het dak op de veranda maken. Als u kiest voor golfplaten, dan kunt u deze met speciale bouten bevestigen. Als u kiest voor dakbedekking, dan is het nodig om ook nog dakbeschot te maken met bijvoorbeeld douglashouten vellingdelen. Hier kunt u dan vervolgens EPDM dakbedekking op leggen.

Stap 4: Heeft u al nagedacht over de vloer van uw veranda? U kunt natuurlijk bestaande tegels gebruiken, maar gaat u een houten veranda bouwen, dan past een houten vloer daar wel heel mooi bij. Kies bijvoorbeeld voor houten vlonderplanken.

Stap 5: Voor een klassieke uitstraling kunt u de veranda nog afmaken met veranda hek. U kunt dit er zelf tussen maken, maar het is ook goed mogelijk om een standaard tuinhek te gebruiken.

Constructie veranda bouwen

Een stevige basiscontructie begint met goed hout. Wij adviseren Douglas hout voor een veranda maken, omdat dit duurzaam en mooi is. Maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor bijvoorbeeld hardhout. Dit is ook heel duurzaam, maar wel lastiger te bewerken dan Douglas hout.

U begint met het plaatsen van de palen en twee dwarsbalken: een balk tegen de gevel en een balk die de voorste palen met elkaar verbindt. De palen kunt u het beste op een betonpoer plaatsen. Hierdoor komen ze niet in contact met de grond en zal het hout langer meegaan.

Gaat u een veranda bouwen met plat dak in plaats van een schuin dak, dan moet u wel rekening houden met een stukje afschot, zodat het regenwater niet op het dak blijft staan. U kunt een plat dak bedekken met EPDM dakbedekking. Andere mogelijkheden voor het dak zijn golfplaten of dakpanplaten.

Stijl van de veranda

U kunt geheel zelf kiezen in welke stijl u de veranda wilt bouwen. Houdt u van een klassieke uitstraling, dan zijn schoren bijvoorbeeld erg mooi. Dit zijn kleine dwarsbalkjes die u schuin monteert tussen de paal en de dwarsbalk. Maar ook een verandahek zorgt voor een klassieke uitstraling van het geheel. Hiervoor kunt u ook standaard tuinhekjes gebruiken. Bekijk de mogelijkheden in de categorie tuinhek.

Op Pinterest vindt u ook veel voorbeelden, wij hebben alvast een inspiratiebord voor u samengesteld. 

Dak veranda bouwen

Om ook inderdaad tijdens een regenbui lekker buiten te kunnen zitten, moet het natuurlijk wel een veranda maken met een waterdicht dak. Kiest u voor een plat dak, dan is EPDM folie een goede optie. Gemakkelijk aan te brengen en erg duurzaam. Een meer voordelige optie is een dak van golfplaten. Hiermee bedekt u snel het dak en is het ook direct waterdicht. Er zijn heldere golfplaten zodat u ook veel lichtinval heeft. Maar u kunt ook zwarte platen combineren met heldere platen, zodat er deels lichtinval is. Gaat u de veranda bouwen aan een huis met een pannendak, dan kunnen dakpanplaten mooi passen als afwerking van het dak. De platen zorgen ervoor dat het dak snel klaar is en meteen waterdicht.

Denk bij een dak op uw veranda maken ook aan de hemelwaterafvoer. U kunt dan denken aan een zinken dakgoot of kunststof dakgoot.

Veranda bouwen met verlichting

Om ook ’s avonds volop te kunnen genieten van uw veranda is buitenverlichting een aanrader. Op Tuinafscheiding.nl vindt u het assortiment led buitenverlichting van in-lite, waarmee u zelf op een stijlvolle manier uw veranda en tuin kunt verlichten.

 

Veranda laten bouwen

 

Weet u wel hoe uw veranda eruit moet komen te zien, maar heeft u geen tijd om zelf te bouwen? 

Wij kunnen uw veranda op maat maken en voor u plaatsen. Bel ons gerust voor meer informatie of kom langs bij onze vestiging in Barneveld!

  Veranda bouwen

 

Overkapping bouwen in plaats van veranda

Wilt u niet aan het huis, maar middenin de tuin een fijne plek creëren om droog en warm buiten te kunnen zitten? Lees dan ons stappenplan zelf overkapping maken van Douglashout.