close2

Douglashout

Douglashout schutting

Wat is Douglas hout?

Douglas is een relatief onbekende houtsoort in Nederland, maar wordt steeds populairder. Het hout heeft van nature een roze-achtige, warme kleur die onder invloed van het weer vergrijst. Maar het hout is ook in verschillende andere kleuren verkrijgbaar. Geïmpregneerd Douglashout is al wat donkerder van kleur, maar zwart, wit en grijs douglas hout is ook mogelijk. Op aanvraag kunnen wij dit hout bovendien in elke gewenste RAL kleur leveren.

Hieronder leest u meer informatie over deze houtsoort. Of bekijk direct ons assortiment Douglas hout.

Waar komt het vandaan?
Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar uit het Duitse zwarte woud, waar de bomen langzaam groeien en het hout daardoor van betere kwaliteit is. In Duitsland en Oostenrijk wordt douglashout al jarenlang gebruikt voor verschillende doeleinden. Sinds enkele jaren wordt het ook in Nederland voor gebruikt voor het maken van schuttingen, overkappingen, pergola’s, tuinmeubelen en houtbouw.

Hoe lang gaat het mee?
Douglas hout is een duurzame houtsoort die onbehandeld ongeveer 15 jaar meegaat. Daarnaast is Douglas een mooi alternatief voor eikenhout en grenenhout, vanwege de mooie uitstraling en de gunstige prijs.
Douglashout zal onder invloed van het weer vergrijzen. Door behandeling met douglas UV-olie kan dit voorkomen worden. Bij Tuinafscheiding kunt u ook geïmpregneerd douglashout bestellen, maar ook diverse kleuren zijn mogelijk. Door de behandeling is dit hout nog duurzamer.

Hoe kan ik het bewerken?
Douglashout is een zachte houtsoort die gemakkelijk te zagen of schaven is. Voor het bevestigen adviseren wij altijd RVS materiaal, omdat er looizuur in het hout zit. Als looizuur in aanraking komt met metaal, veroorzaakt het lelijke vlekken op het hout.

Goed om te weten: onze producten van ruw Douglashout zijn altijd vers en dus niet gedroogd. Dit hout zal na toepassing nog gaan drogen en ‘werkt’ daarom meer door dan gedroogd hout.
Ons geschaafde Douglas hout is altijd 18% kunstmatig gedroogd, wat betekent dat het vochtpercentage nog slechts 18 procent is.
Douglas hout is verkrijgbaar in verschillende grote afmetingen. Dat maakt het hout heel geschikt voor het bouwen van een overkapping of tuinhuis.

Net als andere houtsoorten bevat Douglashout ook noesten waar hars uit kan vloeien.

Voordelen

  • Duurzame houtsoort met rustieke uitstraling.
  • Eenvoudig te bewerken.
  • Verkrijgbaar in lange lengtes, wat heel handig is voor de bouw van een overkapping of tuinhuis.

Nadelen

  • Lange planken kunnen iets kromtrekken of torderen. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit ervan en het hout is dan ook gewoon te gebruiken.
  • Contact met staal tijdens het vervoer kan zorgen voor zwarte vlekken. Deze kunt u eenvoudig weghalen met ontweringswater of oxaalzuur.
  • Er kunnen scheuren voorkomen, dat is een natuurlijke eigenschap die geen invloed heeft op de kwaltiteit. Hetzelfde geldt voor schimmel die kan ontstaan bij het drogen. Dit zal met een paar regenbuien vanzelf verdwijnen.

Bekijk voor meer informatie ook de pagina over de eigenschappen van fijnbezaagd (ruw) douglashout en de eigenschappen van geschaafd (glad) douglashout. Of bekijk de productkaarten:

Productkaart fijnbezaagd (ruw) douglashout

Productkaart geschaafd (glad) douglashout