close2
Zelf schapenhek plaatsen
BLOG ARTIKEL

Zelf schapenhek plaatsen

date 09 september 2020

Regelmatig de vraag: kan ik zelf een schapenhek plaatsen? Ja dat kan en is een vrij eenvoudige klus. We helpen u graag op weg met een overzicht van de benodigdheden en een stappenplan voor het plaatsen van een schapenhek, zodat u direct zelf aan de slag kunt. Overigens is een extra paar handen geen overbodige luxe, dus het is aan te raden om iemand te vragen om u te helpen.

Benodigdheden voor het plaatsen van een schapenhek

Als u het kastanjehek gaat plaatsen op een plek waar eerst bijvoorbeeld een haag stond, let er dan op dat er geen wortels meer in de grond zitten. De palen van het schapenhek moeten goed de grond in kunnen, zodat ze stevig staan.

De lengte van de palen moet altijd 1,5 de hoogte van het schapenhek zijn, zodat ze voldoende diep in de grond geplaatst kunnen worden. Voor een kastanjehek van 100 cm hoog heeft u dus palen nodig van minimaal 150 cm hoog, zodat ze voor minimaal 50 cm de grond in kunnen. 

Stappenplan schapenhek plaatsen

Stap 1

Begin eerst met het neerzetten van de eindpaal en eventuele hoekpalen. Met de grondboor maakt u de gaten voor de palen. Let erop dat de diameter van de grondboor niet groter is dan de diameter van de paal. U kunt gebruik maken van een hand grondboor, maar gaat u een lange lengte kastanje hekwerk plaatsen, dan kan het handig zijn om een motorische grondboor te gebruiken. Deze is vaak te huren bij een bouwmarkt. 

Stap 2

Als de eindpalen en hoekpalen staan, kunt u met het uitzettouw een lijn spannen waar u het hek langs gaat zetten. Zo weet u zeker dat u het hek in een rechte lijn plaatst. 

Stap 3

Markeer de plekken waar u de andere palen gaat plaatsen. Het is aan te raden om steeds evenveel afstand te houden tussen de palen, bijvoorbeeld 1 meter. Dit oogt uiteindelijk het mooiste. De palen kunt u met een grote houten hamer in de grond slaan.

Tips:

  • Kiest u voor een ruimte van 1 meter tussen de palen? Neem dan een lat van deze lengte en leg deze steeds naast de geplaatste paal, zodat u altijd precies de juiste afstand tussen de palen heeft. 
  • Gaat u het hekwerk plaatsen op vrij losse grond? Dan kan het handig zijn om tussen de eindpalen en hoekpalen nog een schuine paal te plaatsen. We noemen dit ook wel ‘schoren’. U neemt dan een paal en zaagt de ene kant schuin af. Dit schuine gedeelte maakt u vervolgens met een schroef vast op de staande paal. De andere kant van de schoorpaal kunt u in de grond zetten.

Stap 4

Als alle palen stevig staan, kunt u het hekwerk er tegenaan plaatsen. U kunt het hek met draadkrammen vastmaken aan de palen. Deze krammen plaatst u over de ijzerdraden van het hek heen en slaat u vervolgens in de paal. U kunt het hek ook vastschroeven aan de palen. De RVS schroeven schroeft u steeds onder het ijzerdraad in de paal. Kies voor schroeven met een ‘voorsnijpunt’, deze kunt u namelijk direct in de paal schroeven zonder voorboren. 

Tip:

  • Om het hekwerk strak neer te zetten, kunt u het met een schop ‘spannen’, dat doet u zo: Rol het hekwerk uit tot voorbij de paal waar u het aan vast wilt maken. De schop zet u vervolgens tussen de latten van het hek en trekt het hek voorbij de paal. De schop zet u vervolgens tussen de latten door aan de buitenkant van de paal. Hierdoor trekt u het hekwerk enigszins strak en kunt u het vastmaken aan de paal. Als u dit bij elke paal doet, krijgt u een mooi strak hek. Let wel op dat u het hek niet té strak spant, dan kan het hout gaan scheuren.

Stap 5

Als u een langere lengte hekwerk moet zetten, kan het zijn dat u twee rollen aan elkaar moet verbinden. Dat is eenvoudig te doen met een tang: knip het ijzerdraad aan het einde van de rol los en haal het laatste latje eruit. Draai het overgebleven ijzerdaad vervolgens over het eerste latje van de volgende rol kastanje hekwerk. Zo is de overgang stevig en bijna niet zichtbaar.

Het resultaat: een prachtige landelijke omheining van uw erf, tuin of weiland!

 

Heeft u nog vragen over het plaatsen van een schapenhek? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs bij onze vestiging in Barneveld. Ziet u de klus toch zelf niet zitten? Wij kunnen ook voor u het schapenhek plaatsen! Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan per mail.