close2

Grenenhout

Grenenhout schutting

Grenen is een naaldhoutsoort waarbij het hout afkomstig is van de grove den. De naam van de boom vind je dus niet terug in de naam van de houtsoort. Vaak wordt grenenhout in één adem genoemd met vurenhout. Beide zijn erg populair en de meest gebruikte houtsoorten in Nederland. Grenen lijkt ook wel op vuren, maar is toch degelijk anders. De kleur is donkerder en grenenhout heeft meer noesten en kwasten in het hout. Veel mensen vinden dit mooi omdat het de natuurlijke uitstraling benadrukt. Het grenenhout heeft een fijne nerf en meestal een rechte draad.

Bij grenenhout dat net gezaagd is, veroorzaakt het hars een lichte geur, die prettig ruikt. Als het hout opnieuw gezaagd wordt, kan die geur ook opnieuw vrijkomen.

Waar komt het vandaan?

Ons grenenhout komt uit groeigebieden in Duitsland, Polen en de Baltische staten.

Hoe lang gaat het mee?

Blank grenenhout is niet zo duurzaam en daardoor niet geschikt om bijvoorbeeld als tuinafscheiding te gebruiken. Daarom verkopen wij alleen geïmpregneerd grenen, wat gemiddeld 10 jaar meegaat. Het weer heeft invloed op de kleur, die wordt eerst gelig en daarna grijzer. Dit kan voorkomen worden door het hout te behandelen met een UV-olie.

Hoe kan ik het bewerken?

Grenenhout is vrij zacht en daardoor gemakkelijk te bewerken. Het is eenvoudig te schaven, zagen en schroeven. Door die eigenschappen is het hout populair bij mensen die zelf een houten constructie in elkaar willen zetten. Wij adviseren wel om altijd gebruik te maken van RoestVrij Stalen (RVS) bevestigingsmateriaal om lelijke vlekken op het hout te voorkomen.
Het hout kan ook gebeitst of geschilderd worden, wat de duurzaamheid ten goede komt.

Voordelen:

  • Goed verkrijgbaar
  • Goed te bewerken
  • Gunstige prijs

Nadelen:

  • Meer noesten en kwasten dan andere houtsoorten, soms uitvallende noesten.
  • Geïmpregneerd hout kan groene vlekken hebben, deze zijn er eenvoudig af te wassen en hebben geen in vloed op de kwaliteit van het hout.
  • Hars kan uit het hout vloeien. Als het hars vloeibaar is, kunt u het met terpentine wegvegen.
  • Losse planken kunnen kromtrekken door snel terugdrogen. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit en de planken kunnen gewoon gebruikt worden.

Bekijk voor meer informatie ook de pagina over eigenschappen van grenenhout of onze productkaart van grenenhout:

Productkaart grenenhout