close2

Bankirai hardhout

Bankirai hardhouten rabatschutting

Bangkirai of Bankirai is een van de vele hardhoutsoorten die er zijn. Deze houtsoort staat bekend om de warme, diepe kleur. In ons assortiment vindt u vooral Bankirai tuinschermen, Bankirai schuttingpalen en vlonderplanken van Bankirai hout. Deze hardhoutsoort is door de kleur en duurzaamheid populair en wordt veel buiten toegepast. Het is zelfs geschikt als constructiehout voor sluisdeuren en damwanden.

Waar komt het vandaan?
Bankirai hardhout wordt voornamelijk vanuit Indonesië en Maleisië aangevoerd.

Hoe lang gaat het mee?
Bankirai is een hele sterke hardhout soort die ongeveer 25 jaar meegaat. Het hout is goed bestand tegen schimmels en aantasting door insecten, waardoor het ook heel geschikt is als plank voor houten terrassen.
Onder invloed van daglicht verandert de kleur in het begin tot bruin en langzaam tot donkerbruin. Daarna zal het hout gaan vergrijzen. Met een speciale olie kunt u de originele, warme kleur behouden. De vergrijzing heeft geen invloed op de kwaliteit en duurzaamheid van het Bankirai hout.

Hoe kan ik het bewerken?
Bankirai hout is hard hout en daarom kan schroeven lastig zijn en scheuren veroorzaken. Wij raden aan om schroefgaten daarom altijd voor te boren. Bovendien is ons advies om altijd te kiezen voor RoestVrij Stalen (RVS) schroeven en bevestigingsmateriaal om vlekken op het hout te voorkomen. Ondanks de hardheid is het hout met het juiste gereedschap redelijk goed te zagen en schaven.

Beitsen of lakken is niet aan te raden bij Bankirai hout, omdat er droogtescheurtjes in het hout kunnen ontstaan. Daarom is het beter om het hout te behandelen met speciale olie. Met Bankirai olie zorgt u ervoor dat de warme kleur behouden blijft. Maar door de olie wordt het hout ook gevoed en zullen droogtescheurtjes minder snel ontstaan. Vlonderplanken van Bankirai kunt u behandelen met een speciale anti-slip olie met een korrel erin verwerkt. De olie beschermt tegen schimmel en algen, waardoor de planken niet glad worden. Door de korrel worden de Bankirai terrasplanken ruwer en stroever.

Bankirai kan, net als andere houtsoorten, noesten bevatten. Dit is een natuurlijke eigenschap van het hout en betekent niet dat de kwaliteit slecht is. Lees hier meer over de eigenschappen van hardhout of bekijk onze productkaart.

Productkaart hardhout