close2

Vurenhout

Vurenhout vuren tuinscherm

Vuren is de naam voor hout wat komt van de fijnspar. De naam van deze houtsoort vind je dus niet terug in de naam van de boom. U ziet de fijnspar waarschijnlijk vaker dan u denkt, want een jonge fijnspar is populair als kerstboom.
Vurenhout en grenenhout worden vaak in één adem genoemd. Beide houtsoorten lijken op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen. Vuren wordt vaak mooier gevonden, omdat het minder noesten en kwasten heeft. Bovendien is het hout lichter en gelijkmatiger wat de kleur en ‘tekening’ betreft.

Waar komt het vandaan?
Het hout komt uit Noord-Europa en met name Scandinavië wat ook de duurzaamheid ten goede komt. Hier is het namelijk kouder dan in de rest van Europa, waardoor het hout langzamer groeit. Dat zorgt ervoor dat het hout harder is en daardoor duurzamer. Bovendien groeit het hout op deze plekken in dichte bossen, waardoor er weinig takken aan de zijkant van de stammen groeien, waardoor het hout minder noesten bevat.

Hoe lang gaat het mee?
Blank vurenhout is niet duurzaam en daardoor ook niet zo geschikt om buiten in de tuin te gebruiken. U vindt bij ons dan ook alleen geïmpregneerd vurenhout, waar u gemiddeld 10 jaar plezier van heeft.
Het weer heeft wel invloed op de kleur van het hout, die zal langzaamaan grijzer worden. Een UV-olie kan ervoor zorgen dat de originele kleur behouden wordt

Hoe kan ik het bewerken?
Vurenhout is heel geschikt als bouwhout voor bijvoorbeeld tuinhuizen, maar wordt ook gebruikt voor schuttingen. Het is gemakkelijk te schaven, zagen en schroeven. Wij adviseren wel om altijd Roest Vast stalen (RVS) bevestigingsmateriaal te gebruiken, om vlekken op het hout te voorkomen.

Na toepassing kunt u vurenhout ook beitsen of schilderen om het nog meer te beschermen tegen weersinvloeden. Belangrijke tip: als u een constructie maakt van geïmpregneerd hout, dan kunt u het beste enkele weken wachten met schilderen. U weet dan zeker dat het hout goed droog is en de verf of beits goed kan hechten. Als u geïmpregneerd hout verwerkt, adviseren wij wel om de zaagkanten alsnog te behandelen met impregneermiddel om zo de duurzaamheid te behouden.

Net als andere houtsoorten bevat ook vurenhout noesten. Deze kunnen in de zomer wat open gaan staan en er kan wat hars uitvloeien. Als het hars vloeibaar is, kunt u dit wegvegen met een doek met terpentine.

Bekijk voor meer informatie ook de pagina over eigenschappen van vurenhout of onze productkaart van vurenhout:

Productkaart vurenhout