close2

Kastanjehout

Kastanjehout kastanje hek

De meest bekende tuinafscheiding van kastanjehout is het schapenhek. Deze mooie open omheining zorgt voor een landelijke uitstraling. Maar kastanjehout wordt ook in dichte gevlochten schermen aangeboden, waardoor het ook heel robuust oogt. Kenmerkend is dat kastanjehout altijd grillig en onregelmatig van structuur is, dit benadrukt de robuustheid en maakt het hout geliefd bij mensen die houden van een landelijke uitstraling.

Waar komt het vandaan?
Ons kastanjehout komt uit Engeland en Frankrijk. Wij hebben ook een onderscheid in de Engelse en Franse schapenhekken. Het verschil zit in de afwerking van de punten van het hek, grof afgekapte punten bij de Engelse variant en gelijkmatigere punten bij het Franse hekwerk.

Hoe lang gaat het mee?
Kastanjehout is een duurzame houtsoort die weinig last heeft van vocht en schimmel. Het hoeft daarom niet bewerkt te worden om de duurzaamheid te verhogen en dat maakt het bovendien een heel milieuvriendelijk product. Kastanjehout gaat zeker 15 tot 20 jaar mee.

Hoe kan ik het bewerken?
Kastanjehout wordt vanwege zijn goede eigenschappen eigenlijk altijd onbehandeld gelaten bij buitengebruik. Beitsen of verven is lastig. De kleur van kastanje vegrijst heel snel, waardoor de landelijke uitstraling nog meer benadrukt wordt.
Vanwege het aanwezige looizuur adviseren wij om altijd RoestVast Stalen (RVS) materiaal te gebruiken bij het bevestigen van het hout. Dit voorkomt dat er lelijke vlekken op het hout ontstaan. Omdat kastanjehout snel splijt is het aan te raden om eventuele schroefgaten eerst voor te boren.

Voordeel
Duurzaam hout met lange levensduur.

Nadeel
Het looizuur van kastanjehout kan uitlogen als het regent. Dit kan op bestrating blijvend bruine vlekken veroorzaken.